Hrvatski radio

Prvi program

Sarnavka: 30-ero djece iz sustava socijalne skrbi dobit će stipendije

06.06.2023.

22:18

Autor: Jelena Jularić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: DimaBerlin / Shutterstock

Zaklada Solidarna pokrenula je donatorsku kampanju Fonda Desa i Jerko Baković koja će trajati do 24. lipnja. Cilj je prikupiti novac za stipendiranje tridesetero djece slabijeg imovinskog stanja za cijelo vrijeme njihovog obrazovanja i to od osnovne škole do mature. O tome smo razgovarali s osnivačicom i predsjednicom Uprave Zaklade Solidarna te aktivisticom Sanjom Sarnavkom.


Ove godine stiglo je 170 prijava. Djeca se nisu sama javljala, odnosno njihovi roditelji, nego su centri za socijalnu skrb i škole pomogli u prepoznavanju i prijavljivanju učenika. Njih svih 170 trebalo bi dobiti stipendije jer sva ta djeca to zaslužuju, no, nažalost, mi ćemo morati odabrati 30, rekla je osnivačica i predsjednica Uprave Zaklade Solidarna Sanja Sarnavka.

Njih svih 170 trebalo bi dobiti stipendije jer sva ta djeca to zaslužuju, no, nažalost, mi ćemo morati odabrati 30, rekla je osnivačica i predsjednica Uprave Zaklade Solidarna Sanja Sarnavka.


- Kriterij je vidjeti čija je situacija teža. Ono što je bitno uz životnu priču je to da gledamo iz kojeg kraja dolaze, odnosno gdje će oni teže ostvariti svoje ciljeve, kaže Sarnavka.


U ovoj kampanji koriste se lica Siniše Matijevića koji je dijete samohranog oca i dolazi iz jednog malog mjesta i Severine Lajtman koja je iz romskog naselja.


- Siniša je fantastičan slikar i dizajner, njemu smo omogućili rad s profesionalnim slikarima, a Severina je išla u privatnu umjetničku školu i danas je studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kaže Sarnavka.


Donirani iznos možete uplatiti preko KEKS Paya ili m-bankinga skeniranjem koda s internetske stranice Zaklade Solidarna.


- Vrlo je jednostavno i jedan euro je bitan jer će odmah postati dva eura, kaže Sarnavka.


Što se tiče vrsti pomoći kroz Fond, ima djece koja trebaju psihološku pomoć, instrukcije sa stručnjacima i profesionalcima, pokrivanje troškova boravka u đačkom ili studentskom domu ili jednostavno džeparac.


- Nekima smo kupovali školski pribor, udžbenike i torbu, dosta su individualizirane potrebe, pa tako i stipendije, rekla je Sarnavka.


Jedno od poznatih lica i donatorica kampanje je pjevačica Severina Vučković, a za svaki uplaćeni euro, donator Solidarne osigurao je dodatan euro od iznosa od 40 tisuća eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici