Hrvatski radio

Prvi program

Sigurni na suncu

24.05.2023.

Zadnja izmjena 17:49

Autor: Sandra Erak

gošća akademkinja  Mirna Šitum

gošća akademkinja Mirna Šitum

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Hrvatska je među europskim zemljama na vrlo visokom, četvrtom mjestu po smrtnosti od melanoma, koji je najteža posljedica izlaganja sunčevim zrakama bez zaštite i kontrole. Upravo zato i ove godine održava se javnozdravstvena akcija Spasi svoju kožu - #SaveYourSKin,  kako bi se građani educirali o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom. U razgovoru sa akademkinjom Mirnom Šitum, ujedno i predsjednicom Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju,predstojnicom Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice, te voditeljicom Referentnoga centra za melanom doznali smo, između ostaloga, razloge zašto ne trebamo težiti brončanoj puti kao i argumente za prijedlog zabrane solarija mlađima od 18 godina. 

razgovor s prof.dr.sc. Mirna Šitum

Mirna Šitum

Mirna Šitum

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Jedna opeklina u djetinjstvu, praćena pojavom mjehurom, nosi kasnije tisuću puta veći rizik za razvoj melanoma nego kod osoba koje su se pažljivo čuvale i nisu izgorjele na suncu.

Mirna Šitum

zabrana solarija

Dodajmo da nuspojava izlaganja suncu nisu samo zloćudni tumori nego i starenje kože. Ponavljajući savjete za fotoprotektivno ponašanje akademkinja Šitum istaknula je važnost praćenja UV indeksa i izbjegavanja boravka na suncu  od  1o sati do 16 kada je najjače sunce i najveća količina štetnoga zračenja. Preporuča pokrivala za glavu sa širokim obodom od sedam centimetara, fotozaštitne kreme tijekom cijeloga dana i to najmanje sa SPF 30, a kod osjetljivijih osoba s faktorom 50. Treba biti posebno brižan sa djecom do prve godine koju ne bi trebalo uopće izravno izlagati suncu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici