Hrvatski radio

Prvi program

Slavonski zdravstveni mozaik

13.09.2022.

15:33

Autor: Sandra Erak

Medicina je više od posla

Medicina je više od posla

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svima im je zajednički nazivnik, a to je da im je medicina više od posla. U emisiji Izaberi zdravlje razgovarali smo s obiteljskom liječnicom i istaknutom članicom KOHOM-a dr. Željkom Perić iz slavonskoga mjesta Zdenci nedaleko od Našica, koja je nakon gotovo 42 godine otišla u mirovinu. 


Predstavljamo i mladoga bolničkoga specijalistu, intenzivistu, voditelja Zavoda za pulmologiju i intenzivnu medicinu iz KBC Osijek dr. Damira Mihića, za kojega njegove kolege tvrde da je na putu postati osječki dr. House. 


Svjetski dan fizioterapeuta obilježili smo s timom fizioterapeuta u Lječilištu Bizovačke toplice koji pokušavaju omogućiti individualni pristup svakome pacijentu.

Alarmantna upozorenja o manjku liječnika postaju stvarnost. Sve je više zatvorenih ordinacija u našim manjim mjestima. Nema liječnika. Liječnici odlaze u mirovinu i nitko ih ne nasljeđuje. Umjesto seoske ordinacije privlačniji im je rad u bolnicama. 


Nakon 42 godine rada s pacijentima u svojemu, kako ga od milja zove KBC-u Zdenci, obiteljska liječnica Željka Perić otišla je u mirovinu. Na vratima ordinacije u Zdencima, kojoj je najbliže veće mjesto Orahovica, raspored je nekoliko liječnika koji dolaze tijekom tjedna i brinu o 1300 pacijenata iz mjesta Zdenci i 10 okolnih zaselaka. Posjetili smo dr. Željku Perić, dugogodišnju članicu KOHOM-a, koja je često upozoravala upravo na manjak liječnika u našim manjim mjestima. Možda naš idući razgovor snimimo u Metkoviću, jer kaže dr. Perić, koju i u mirovini kolege zovu da priskoči u pomoć.

dr.Željka Perić

Tijekom pandemije bili su na prvoj crti borbe protiv korone, pomagali su najteže oboljelima, a to rade i danas spašavajući živote na odjelima intenzivnoga liječenja. Naš je sugovornik voditelj Zavoda za pulmologiju i intenzivno liječenje Kliničkog bolničkoga centra Osijek. Dr. Damir Mihić približio je slušateljima težinu posla liječnika na odjelima intenzivnog liječenja, ali i predstavio udžbenik Interna medicina kojemu je glavni autor, a koji su odlično prihvatile njegove  kolege. 


Doznali smo i kako je trenutačno stanje sa covid bolesnicima u njihovoj bolnici, te o pripremama za zbrinjavanje postcovid pacijenata. Covid pacijenata ima stalno, no broj i njihova klinička slika nije ni približno jednaka onoj koju su viđali u jeku pandemije. Kao internist dr. Mihić ističe važnost docjepljivanja za imunokompromitirane osobe.

dr.Damir Mihić

dr.Damir Mihić

dr.Damir Mihić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Fizioterapeuti su 8. rujna obilježili svoj dan. Ovogodišnja tema obilježavanja ovog dana je uloga fizioterapeuta kod oporavka od COVID-a.


Mi smo ga proveli sa fizioterapeutima u našem najmlađem i jedinom lječilištu u Istočnoj Hrvatskoj - Lječilištu Bizovačke toplice. Imaju tek 11 godina, prije šest godina su uselili u novu zgradu u kojoj ima 120 kreveta. Prepoznati su i u inozemstvu, posebice zbog mogućnosti robotske neurorehabilitacije. Sve je veći broj pacijenata koji trebaju pomoć fizioterapeuta i sve je mlađa populacija, ističe glavni fizioterapeut Lječilišta Bizovačke toplice Matko Vuksanić.


Matko Vuksanić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici