Hrvatski radio

Prvi program

SOS za zdravstvo

22.03.2023.

Zadnja izmjena 12:46

Autor: Sandra Erak

Prosvjed liječnika

Prosvjed liječnika

Foto: HTV / HRT

Burni su protekli dani u našem zdravstvu. Tjedan smo završili saborskom raspravom i izglasavanjem ključnih zdravstvenih zakona za reformu sustava. Samo dan poslije održan je najveći dosada prosvjed liječnika na Markovom trgu pod sloganom "SOS za zdravstvo". Organiziralo ga je pet krovnih liječničkih organizacija. Je  li ovo liječničko proljeće ? Kada se nastavljaju razgovori sa čelnicima liječničkih organizacija koje su prosvjedovale? Kada će se konkretizirati zahtjevi nezadovoljnih liječnika? Jesu li nakon prosvjeda bliže ili dalje realizaciji? O odjecima prosvjeda kao i  reformi u zdravstvu kojom se želi poboljšati stanje u zdravstvu govorilo se u emisiji Izaberi zdravlje.


Sudjelovali su državni tajnik u ministarstvu zdravstva izv. prof. dr. sc. Silvio Bašić, predsjednik Hrvatske liječničke komore doc. dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu prof. dr. sc. Goran Roić i u čakovečkom studiju nam se pridružila nam se predsjednica Hrvatskoga liječničkoga sindikata mr. dr. sc. Renata Čulinović Čaić. Donosimo rezime glavnih poruka sa prosvjeda "SOS za zdravstvo " na Markovom trgu u Zagrebu, kao što misle liječnici pristigli iz svih krajeva zemlje, te i oni koji su im došli dati potporu, kolege umirovljenici, studenti i članovi obitelji. 


Govori čelnika liječničkih organizacija

Nezadovoljni liječnici

Krešimir Luetić

Krešimir Luetić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

U subotu smo bili neizmjerno ponosni na kolege koji su iz svih krajeva Hrvatske došli na ovaj najveći liječnički prosvjed ikad. Bili smo istodobno i razočarani jer Vlada RH nije primila predstavnike liječnika, kaže predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić. 

Ako se tri tisuće liječnika okupi na Markovom trgu, to je samo po sebi jedna snažna poruka, ali poruka neprimanja u Vladu odnosno ignoriranja tog prosvjeda, isto je tako snažna negativna poruka liječnicima. I ja bih rekao da to dodatno mobilizira liječnike na daljnje aktivnosti.

Krešimir Luetić

Krešimir Luetić

Renata Čulinović Čaić

Renata Čulinović Čaić

Foto: HRT / HRT

Čelnica liječničkoga sindikata Čulinović Čaić ponavlja je poziv premijeru Plenkoviću da se uključi u rješavanje problema u zdravstvu. Liječnički su, poručuje, argumenti čvrsti, objektivni i realni. 

Ako ne vidimo konkretna rješenja u dva- tri tjedna, pripreme za dalje akcije su počele i sve ovisi o tome kako će se rješavati zahtjevi.

Renata Čulinović Čaić

Silvio Bašić

Silvio Bašić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Sama činjenica da se toliko liječnika okupilo, mi nismo ta kategorija ljudi koja voli rabijatno izlaziti van i neke javne poruke širiti na ovakav način, je dovoljno da se svi skupa zamislimo i razmislimo, i oni protiv kojih je taj prosvjed bio upućen, kao i oni koji su izveli te ljude na ulicu i oni koji su se odazvali na prosvjed i oni koji se nisu odazvali na prosvjed. 

Konkretno se radi. Donesena su dva važna temljna zakona na kojima se mogu nadograđivati druge stvari u reformi. Ono što slijedi je izmjena mreže. U toj izmjeni nadamo se da ćemo moći puno toga staviti na prave osnove.

državni tajnik Silvio Bašić

Silvio Bašić

Predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu prof. dr. sc. Goran Roić upozorava na neprimjerenu komunikaciju i ton neprimjerenu akademskoj razini kojoj su bili izloženi pojedini njihovi članovi jer nisu podržali prosvjedne aktivnosti. 

Goran Roić

Goran Roić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Prosvjed kao kategorija je legitiman i dio zahtjeva podržavamo, no, u konačnici, nema drugoga nego sjesti za zajednički stol i iznijeti najbolja rješenja za naš zdravstveni sustav.

Goran Roić

Galerija
gosti emisije Izaberi zdravlje sa urednicom Sandrom Erak, Foto: Sandra Erak/Hrvatski radio
gosti Izaberi zdravlje, Foto: Sandra Erak/Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici