Hrvatski radio

Prvi program

Što kad nema lijeka...

24.01.2023.

15:59

Autor: Sandra Erak

gosti emisije Izaberi zdravlje

gosti emisije Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Nestašica, skrivena promidžba, medijsko pretjerivanje, ozbiljan problem? Što se krije iza sve češćih vijesti o lijekovima kojih nema u ljekarnama? Je li njihovim manjkom ugroženo zdravlje građana? Fenomen nestašice lijekova nije nov, ali se dodatno pogoršao zbog covid pandemije i rata u Ukrajini. Od početka godine zabilježena je nestašica 17 lijekova od 3 500 koliko ih je na raspolaganju. No je li to razlog za paniku ? Imamo li zamjenu ? Koliko su zamjenski lijekovi sigurni i dostupni? Možemo li i dalje očekivati manjak pojedinih lijekova i kako se pripremiti na sve nestabilnije tržište lijekovima? 


O tome smo govorili u današnjoj emisiji Izaberi zdravlje. Gosti su bili voditeljica Odsjeka za dostupnost lijekova mr. Ana Kontek iz  Agencije za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske HALMED, rukovoditeljica Službe za lijekove i medicinske proizvode iz Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje dr. Jelena Matuzović, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore magistra mr. Ana Soldo i internist sa Zavoda za kliničku farmakologiju iz Kliničko bolničkoga centra Zagreb prof. Robert Likić.


mr.Ana Kontek

Nemamo kritičnih nestašica, nemamo lijekova koji nemaju adekvatnu zamjenu.

Ana Kontek

gosti emisije sa urednicom Sandrom Erak

gosti emisije sa urednicom Sandrom Erak

Foto: Jasminka Sarić / Hrvatski rdaio

Mnoge je zabrinulo što nema popularnoga antibiotika Klavocina. Imamo isti takav lijek drugih proizvođača rekao je je prof. Likić. U budućnosti možemo očekivati da će biti nestašice antibiotika jer farmaceutskoj industriji nisu više atraktivni, a ni profitabilni.

prof.Likić o Klavocinu

Lijek koji Klavocin sadrži u sebi, amoksicilin i klavulanska kiselina, drugi proizvođači pod drugim imenima plasiraju na tržište.

prof. Likić

gosti emisije izaberi zdravlje

gosti emisije izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Hrvatska ljekarnička komora priprema protokole za izradu suspenzija iz gotovih lijekova za odrasle, ako nastane duža nestašica antibiotskih sirupa za djecu kako bi mogli imati prilagođene lijekove iz gotovih oblika za odrasle. Nestašice lijekova će biti stalne i trebalo bi njima znati upravljati.

Upravljanje nestašicama je ključna stvar. U pripremi je projekt platforme koja će u realnom vremenu pratiti i izvještavati o stvarnom stanju nestašica lijekova .

mr. Ana Soldo

Soldo

Generički lijekovi sigurni su i učinkoviti poput originalnih lijekova. Poručili su gosti emisije prof. Likić i dr. Matuzović, koja je napomenula i da se može dobiti u nekim slučajevima i povrat novca ako je zamjenski lijek skuplji, te objasnila kako su generički lijekovi sve jeftiniji te dostupniji pacijentima.  Ako je lijek jeftin ne znači da je manje kvalitetan dodao je prof. Likić, nego samo da je taj generički lijek više kompanija stavilo na tržište.


dr.Matuzović

Izaberi zdravlje

Izaberi zdravlje

Foto: Jasminka Sarić / Hrvatski radio

Nakon isteka patenta cijena lijeka se snizi i do 50 posto i otvara mogućnost dolaska novih lijekova.

dr. Matuzović

Nema potreba za stvaranjem kućnih zaliha, jer može se dogoditi da kada je nekome lijek potreban neće mu biti dostupan, a u vašoj ljekarni će mu proći rok valjanosti, jedna je od najvažnijih poruka emisije Izaberi zdravlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici