Hrvatski radio

Prvi program

Sto milijuna kuna za obnovljive izvore energije

13.04.2022.

11:45

Autor: Maja Antonić

Iz studija Prvog programa

Iz studija Prvog programa

Foto: Andrea Vlah / Hrvatski radio

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije namijenjen raznim pravnim osobama. Budžet poziva je 100 milijuna kuna. 

Prijave se primaju od 25. travnja u 9 sati, kaže voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u Fondu Aleksandar Halavanja.


- Poziv Fonda otvoren je za jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostale proračunske i izvanproračunske korisnike, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatne iznajmljivače, kao i za samostalne djelatnosti, te ostale pravne subjekte. Osim udruga. Prijaviti se mogu i suvlasnici višestambenih zgrada preko svojih upravitelja, ali i vjerske zajednice. Važno je da se sustav ugrađuje na građevinu koja nije oštećena u potresu, a pojedini korisnik će uspješnom prijavom za svoj projekt moći osigurati najviše do 1,4 milijuna kuna. 


Korisnicima će za nabavu i ugradnju sustava na jednoj ili više lokacija na raspolaganju biti 40, 60 ili 80% sufinanciranja, ovisno o statusu lokacije na kojoj se provodi projekt, kaže Halavanja.


- Sustavi za koje je moguće dobiti sufinanciranje su dizalice topline, sunčani toplinski kolektori korisnog djelovanja najmanje 70%, kotlovi na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotlovi korisnog djelovanja najmanje 87%, te integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju. Elektrane se sufinanciraju u izoliranom (off-grid) ili u mrežnom pogonu.


Osim za ugradnju sustava, korisnici sredstva mogu dobiti i za izradu glavnog projekta, koji je jedan od obveznih dokumenata za sve planirane mjere, bez obzira na instalirane nazivne snage sustava. Za projekt je moguće dobiti do 40% opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji. Moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24.9.2020. godine, od kada se počeo primjenjivati Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama. 


Glavni projekt za fotonaponsku elektranu u mrežnom pogonu, osim propisanih sastavnica, obvezno treba sadržavati i proračun planirane godišnje proizvodnje elektrane s energetskom bilancom (proizvodnja/potrošnja), te iskazanim udjelom električne energije koja se predaje u mrežu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.