Hrvatski radio

Prvi program

Svaki kršćanin na svijetu, bez obzira na jurisdikciju i pripadnost je dužan osuditi rat, ubojstva, napade na nedužne ljude, ističe mons. Stipić.

24.02.2022.

16:58

Autor: Blaženka Jančić

Veronika Galatan

Veronika Galatan

Foto: Veronika Galatan/Blaženka Jančić / HRT

Križevački biskup Milan Stipić i s. Veronika Galatan, bazilijanka koja je rođena i živi u Ukrajini, a trenutno je na službi u Hrvatskoj gosti su emisije Religijski forum posvećenoj aktualnoj situaciji u Ukrajini. 

Sestra Veronika Galatan prima poruke od prijatelja iz Ukrajine koju ju traže da moli za njih i njihove sinove koji moraju ići u rat. Posvjedočila je molitvenu blizinu svima koji pate i stradavaju zbog ruskog napada na Ukrajinu.

U kršćanskoj Ukrajini živi oko 6 milijuna katolika, od njih je većina grkokatolika i 40 milijuna pravoslavnih vjernika. Vladika Stipić objašnjava situaciju koja je nastala nakon što je carigradski patrijarh Bartolomej prije četiri godine priznao autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, čemu se protivi Ruska pravoslavna situacija. Ta podjela izazvala je puno poteškoća u vjerskom životu Ukrajine, kaže vladika Stipić. Boraveći u Ukrajina vladika Stipić upoznao je duh i mentalitet ukrajinskog naroda i uvjeren je kako je taj narod duboko kršćanski i kako je vjera veoma prisutna u životu ljudi. Ističe duboko žaljenje što se sve to razara i uništava kao da nekome ne odgovara da postoji jedan tako ukorijenjen kršćanski mentalitet u središtu Europe.

Mons. Stipić poziva na solidarnost; „Mi Hrvati dobro znamo što znači biti u ratu i što znači biti prognanik i kolika je težina cjelokupne situacije i zbog toga bismo morali biti osobito solidarni sa Ukrajincima i sa svim ljudima koji dolaze s tih prostora, a koji bi možda zatražili našu pomoć. Apeliram na sve da u slučaju potrebe budu na raspolaganju. To je naša osnovna zadaća, kršćanska, ljudska, moralna i moramo se tu pokazati!“

Na prihvat izbjeglica spremne su i sestre bazilijanke kojima pripada i s. Veronika Galatan. Kaže kako je to međunarodni red i da u mnogim državama imaju svoje zajednice koje su spremne pomoći ljudima u nevolji.

Inače, Križevačka eparhija okuplja među svojim vjernicima i Ukrajince, njih 5 tisuća u Bosni i Hercegovini te 2,5 tisuća ukrajinskih grkokatolika u Hrvatskoj. Oni su na ove prostore doselili prije 120 godina,a posljednjih godina njima se pridružuju Ukrajinci koji dolaze živjeti i raditi u Hrvatskoj.


mons. Milan Stipić

mons. Milan Stipić

Foto: Križevačka eparhija/Blaženka Jančić / HRT

Komentirajući brojne apele Crkava i mnogih vjerskih organizacija diljem svijeta, mons. Stipić kaže kako su kršćani dužni se usprotiviti i reći svoje mišljenje kad vide da u svijetu neke stvari krenu po zlu. Zato svi ovi apeli imaju veliku važnost jer ipak postoji jedna savjest u svijetu koja govori da nešto nije dobro. Svaki kršćanin na svijetu, bez obzira na jurisdikciju i pripadnost je dužan osuditi rat, ubojstva, napade na nedužne ljude, ističe mons. Stipić. Emisiju Religijski forum poslušajte u 18.05 na HR1, ili nakon emitiranja u našoj Slušaonici. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.