Hrvatski radio

Prvi program

Svaki stanovnik Hrvatske u prosjeku proizvede oko kilogram smeća na dan

31.03.2022.

13:01

Autor: Maja Antonić

Odvajanje otpada, ilustracija

Odvajanje otpada, ilustracija

Foto: - / Pixabay

Svaki stanovnik Hrvatske u prosjeku proizvede oko kilogram smeća na dan. Ako se pravilno odvaja otpad, dio se reciklira, a jedan veliki dio i dalje ostaje neiskorišten i zakopa se u zemlju. Još uvijek imamo nisku razinu odvojenog prikupljanja otpada. 


Nedostaje nam razvijena svijest,infrastruktura i sustav zbrinjavanja otpada, kaže neovisni konzultant i kemičar po struci, dr Tomislav Lukić . 

Bitan segment koji zatvara ciklus zbrinjavanja otpada su energetska postrojenja. Ističe da Europa ima oko 500 postrojenja koja koriste otpad kao energent, a ona su smještena u samim središtima gradova. 


U Hrvatskoj još nije prepoznata korist od takvih postrojenja, koja zahvaljujući tehnologijama, potpuno bezopasno termički obrađuju otpad i daju energiju. Tomislav Lukić dodaje.


- Mi nemamo tehnološku strukturu konačne energetske oporabe u zemlji. Imamo 3 cementare koje su jedan od oblika energetske oporabe, ali ne koriste se na adekvatan način. Cementari u Lukavcu u BIH Hrvatska izvozi na godinu oko 30 tisuća tona RDF-a, koji se proizvodi kod nas, ali ga cementare ne mogu koristiti. Svu tu količinu RDF-a moramo platiti.


Dr. Tomislav Lukić zaključuje.


- Mi smo platili drugoj državi da dobije energiju iz naše sirovine i platili za to 10 do 15 eura po toni. 


O svemu poslušajte u emisiji Eko radar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.