Hrvatski radio

Prvi program

Svakoga sata nestane jedna biljna ili životinjska vrsta

07.04.2022.

16:26

Autor: Maja Antonić

Maja Antonić i Nataša Kalauz

Maja Antonić i Nataša Kalauz

Foto: Andrea Vlah / Hrvatski radio

U povodu Sata za planet Zemlju, Svjetska organizacija za zaštitu prirode upozorila je na drastičan gubitak bioraznolikosti. Znanstvenici iz WWF-a svake dvije godine objavljuju izvješće pod nazivom Living planet report. Istraživanja potvrđuju da svakih 60 minuta u svijetu nestane jedna biljna ili životinjska vrsta. 


Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća ljudi su istrijebili 68 posto živog svijeta koji je milijunima godina živio na Zemlji. Sad je taj vremenski period zabrinjavajuće kratak. 

Na našim prostorima najugroženiji su ris, čovječja ribica, anđeoski morski pas ili sklat, riba huso-huso, te vukovi i medvjedi. 


Ono što nas brine, kaže izvršna direktorica Nataša Kalauz, je najnovije UN-ovo izvješće o klimatskim promjenama, koje donose ozbiljne ugroze za život kakav poznajemo. 


- Krajnje je vrijeme da se obuzda pohlepa velikih korporacija koje najviše utječu na planet. Znamo tko su najveći zagađivači i na njih treba djelovati.


Zaštita prirodnih staništa cilj je WWF-a, ali i harmonija čovjeka i prirode, odnosno suživot čovjeka i prirode, kaže Nataša Kalauz. 


- To nije uvijek lagan zadatak jer se mora pronaći kompromisno rješenje, ali to je naš jedini put. 


Svjetska organizacija za zaštitu prirode najprepoznatljivija je po svom logu, a to je crno-bijela panda. Urede imaju po cijelom svijetu te okupljaju i zemlje u regiji. To su Hrvatska, Slovenija, Srbija,Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Emisija Eko radar

Emisija Eko radar

Foto: Andrea Vlah / Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.