Hrvatski radio

Prvi program

Svetkovina Bogojavljenja ili blagdan Sveta tri kralja

05.01.2022.

22:53

Autor: Blaženka Jančić

Ilustracija: Sveta tri kralja

Ilustracija: Sveta tri kralja

Foto: Birmingham Museums Trust / Unsplash

Katolička Crkva 6. siječnja slavi svetkovinu Bogojavljenja – blagdan u narodu poznat i kao Sveta Tri kralja.

Bogojavljenje je jedan od najstarijih kršćanskih blagdana prema kojemu pred Bogom svi narodi postaju jedan "izabrani narod". Mudraci s Istoka predstavljaju ljude - rase i narode sa svih strana svijeta koji traže Boga, tumače teolozi.


Čitav događaj oko mudraca simbolizira putovanje prema vjeri. Mudraci s darovima zlata, tamjana i smirne došli su se pokloniti pravome kralju i pravome Bogu. Tri kralja povezuju se u Zapadnoj Crkvi s poklonom onih ljudi koji su tražili Boga kroz sve ono ljudsko znanje i mudrost.


- Zbog podatka da trojica mudraca slijede zvijezdu repaticu u vrijeme kada je astronomija imala snažan utjecaj na pojedinca i čitava društva, te s istoka dolaze sve do Betlehema, - današnji blagdan usmjeren je prema odnosu znanosti i vjere, ističe teolog don Anton Šuljić.

Odnos znanosti i vjere od najstarijih je vremena poželjan, ma koliko se danas nekima činilo da nije. Taj je odnos ponekad napet, ponekad skladan ali uvijek intenzivan i nužan.

don Šuljić

O mudracima s Istoka govori sv. Matej u evanđelju ali ne spominje im imena niti broj. Tek kasnija predaja nazvala ih je: Gašpar, Melkior i Baltazar. Legenda također kaže da ih je pokrstio sv. Toma, apostol. Kasnije su njihove relikvije odnesene u Carigrad, potom u Milano i na koncu u Koeln. Zbog njih je u Koelnu podignuta prelijepa katedrala koja čuva relikvije triju kraljeva u najvećem relikvijaru u zapadnoj Europi.


Poklon triju mudraca uz Isusovo krštenje u Jordanu i Svadbu u Kani početno je očitovanje Božje slave. Liturgijski je običaj da se na svetkovinu Bogojavljenja, odnosno večer uoči svetkovine, blagoslivlja voda. Božićno vrijeme završit će tek u nedjelju 9. siječnja kada Katolička Crkva slavi Krštenje Gospodinovo, pa se tek u nedjelju mogu raskititi i božićna drvca. Logično je i ekumenski opravdano raskićivanje božićnog drvca u nedjelju, a ne na Tri kralja, kako bi bili povezani s pravoslavnom braćom koji Božić, ravnajući se prema starome kalendaru, slave 7. siječnja. 

Bogojavljenje

Bogojavljenje je u našemu narodu također blagdan koji je bogat običajima kao što je na primjer ophod zvjezdara – trojice dječaka odjevenih u kraljevsku odjeću, u rukama nose rasvijetljenu zvijezdu koju sami izrađuju te s čestitkom posjećuju obitelji. Svetkovina Bogojavljenja državni je praznik u Austriji, Finskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Slovačkoj, Španjolskoj, Švedskoj te u našoj zemlji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.