Hrvatski radio

Prvi program

Svibanj mjesec štitnjače

30.05.2023.

15:23

Autor: Sandra Erak

Urednica Sandra Erak s gostom prof. Tomislavom Jukić

Urednica Sandra Erak s gostom prof. Tomislavom Jukić

Foto: Jasminka Sarić / Hrvatski radio

Mjesec svibanj zovu mjesecom leptira kako se često figurativno naziva jedna od naših najvažnijih i najosjetljivijih žlijezda štitnjača. Od poremećaja štitnjače u našoj zemlji boluje svaka treća žena i otprilike svaki peti do šesti muškarac. Od karcinoma štitnjače na godinu umire pedeset osoba. U svibnju, 25-toga njegova dana, obilježava se i Svjetski dan štitnjače sa željom senzibiliziranja javnosti o bolestima štitnjače. Ističe se važnost pravodobne dijagnostike, prevencije i pomaci u liječenju. O tome smo razgovarali i u emisiji Izaberi zdravlje. Gost je bio voditelj Referentnoga centra za bolesti štitnjače ministarstva zdravstva specijalist nuklearne medicine prof.dr.sc. Tomislav Jukić iz Kliničko-bolničkog centra Sestre milosrdnice. U emisiju su se uključile i predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Verica Mešić i magistra logopedije Ivana Šimić iz Kliničko bolničkoga centra Zagreb. Mi danas možemo vrlo uspješno liječiti hipotireozu, s druge strane imamo hipertireozu koju liječimo tirostaticima koji smanjuju proizvodnju hormona štitnjače istaknuo je prof. Jukić.

 

O štitnjači

prof.Tomislav Jukić

prof.Tomislav Jukić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Kombinirana terapija se rijetko primjenjuje. Većina bolesnika može zadovoljiti svoje potrebe monoterapijom koja je okosnica lječenja hipotireoze i to je preporuka svih svjetskih društava jer je najsigurnija.

prof. Tomislav Jukić

prof.Jukić

U emisiju se uključila i predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Verica Mešić koja je u sklopu javnozdravstvene akcije pješačila od Zagreba do Petrinje kako bi ukazala na važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti.


Korak po korak zajedno još nije završen i još se može uplatiti donacija za laboratorij i psihološku pomoć oboljelima u Petrinji.

Verica Mešić

Verica Mešić

Verica Mešić

Foto: HTV / HRT

Verica Mešić

Promuklost može biti znak da se treba pogledati štitnjača savjetujemagistra logopedije Ivana Šimić iz KBC Zagreb.


Glas ima svoju melodiju i zvonkost i njegova promjena može ukazati da se radi o poremećaju štitnjače.

Ivana Šimić

Ivana Šimić

Ivana Šimić

Foto: osobno / Hrvatski radio

Ivana Šimić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici