Hrvatski radio

Prvi program

Svjetlosno onečišćenje

05.07.2022.

14:19

Autor: Hrvatski radio

Noćno nebo

Noćno nebo

Foto: - / Shutterstock

Jedan od javno-zdravstvenih problema koji je sve prisutniji a uglavnom nezamjetan je i svjetlosno onečišćenje. Ljudsko osvjetljenje planeta raste intenzitetom oko dva posto na godinu, stvarajući problem koji znanstvenici uspoređuju s klimatskom krizom. 


Nebo nad Zagrebom svjetlije je nego u Beču ili Budimpešti, što je loše za zdravlje i okoliš. Osim što je pretjerana svjetlost štetna za biljke, životinje i ljude i stoji nas previše. Na javnoj rasvjeti bi Hrvatska mogla uštedjeti više od 150 milijuna kuna na godinu. Onečišćenju noćnog neba godinama svjedoče astronomi.


O svjetlosnom onečišćenju u emisiji Izaberi zdravlje govorili su cijenjeni znanstvenik Korado Korlević iz Znanstveno edukacijskog centar Višnjan te mr. Albert Cattunar iz Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije.


Na slici redom Korado Korlević, Albert Cattunar i krajnje desno Krunoslav Capak

Na slici redom Korado Korlević, Albert Cattunar i krajnje desno Krunoslav Capak

Foto: - / Hrvatski radio

Zadnjih desetljeća napravljeno je stotine istraživanja koja potvrđuju loš utjecaj umjetnog svjetla, ponajviše onog plavog spektra, na ljudski, biljni i životinjski svijet te pad broja nekih ptica pjevica, noćnih leptira, šišmiša, vodenih kukaca, morskih kornjača te povećanje drugih, danjih vrsta na štetu okoliša i ekonomije. Prejaka rasvjeta ugrožava i kukce koji često umiru blizu žarulje. Krijesnicama se zasjenjuje signal parenja, a noćnim životinjama su poremećene migracije. Studija iz 2016. pokazala je da drveće sve više cvjeta izvan sezone, jer osvjetljenje potiče pupoljke da prerano procvjetaju, što ih čini ranjivijima na oštećenja hladnim temperaturama prije pravog početka proljeća.


Kako utječe na zdravlje čovjeka?


Nije samo nesanica povezana s faktorom gubitka ciklusa dan-noć, nego su tu: glavobolje, hipertenzija, šećerna bolest, a na kraju i maligna oboljenja. Kod ljudi ono utječe na cirkadijalni ritam koji je povezan s izmjenom dana i noći te ima utjecaja na psihičke, mentalne i bihevioralne promjene unutar ciklusa koji traje 24 sata. Taj se ritam, budnost tijekom dana i spavanje po noći, razvio kao rezultat evolucije. Umjetno svjetlo, poput prejake rasvjete i svjetla ekrana, utječe na lučenje melatonina (hormona koji regulira cikluse sna) te može ometati normalan san, a postoje i studije koje pokazuju kako svjetlo od ekrana i mobitela može utjecati na depresiju i tjeskobu.


Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Djeca u akciji

obrazovanje

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici