Hrvatski radio

Prvi program

Svjetski dan astme

03.05.2022.

13:40

Autor: Sandra Erak

Alergije, ilustracija

Alergije, ilustracija

Foto: TDen Team / Shutterstock

Baš danas, prvoga utorka u svibnju, obilježava se Svjetski dan astme. Od te bolesti u našoj zemlji boluje oko 250.000 osoba. Najčešće se javlja u djece, osobito do 5. godine života. Kako je pandemija koronavirusom utjecala na astmatičare ? Može li se kontrolirati bolest ? Koji su rizični pacijenti? Nove smjernice liječenja bolesti? Odgovore smo pokušali doznati tijekom emisije.


Gošće su bile voditeljica Odjel za pulmologiju i alergologiju predškolske i školske dobi Dječje bolnice Srebrnjak, izvanredna profesorica Mirjana Turkalj, pulmologinja primarijus Marina Lampalo i Ivana Rubil glavna medicinska sestra Dnevne bolnice Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Poliklinike Jordanovac.


Čak 90 slučajeva hepatitisa A, od kojih 41 u Zagrebu, zabilježeno je od početka ožujka u šest srednjih škola. Desetero oboljelih je iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta, odakle se zaraza najvjerojatnije i proširila. Je li širenje  zaraze pod kontrolom pitali smo ravnatelja Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Branka Kolarića, a pojedinosti o toj bolesti doznali smo od pročelnice odjela za virusni hepatitis Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević prof. Adriana Vince.


Govorili smo i o projektima kontinentalnog zdravstvenog turizma. 


Gosti emisije

Gosti emisije

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

prof. Mirjana Turkalj

Svjetski dan astme obilježava se na inicijativu Globalne inicijative za astmu (GINA) prvog utorka u svibnju svake godine. Prvi Svjetski dan astme je obilježen 1998. godine u više od 35 zemalja širom svijeta s namjerom poticanja svjesnosti društva o problematici života s astmom. 


Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2019. g., u svijetu su od astme bolovala 262 milijuna ljudi, a iste godine je od astme umrla 461.000 osoba. Ove godine  Svjetski dan astme obilježava se pod sloganom “Zatvaranje praznina u skrbi astme”, budući da i dalje postoji niz nedostataka u liječenju astme koji zahtijevaju intervencije kako bi se smanjile komplikacije bolesti koje je moguće izbjeći, kao i troškovi koji nastaju liječenjem nekontrolirane astme. Profesorica Mirjana Turkalj objasnila je kako aktualne sezonske alergije utječu na astmu. 

prof. Mirjana Turkalj

prof. Mirjana Turkalj

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Spirometrija je ključna u dijagnostici astme. Za spirometriju je potreban negativan test i Covid potvrda, te je neopravdan strah od zaraze Covid infekcijom, tvrdi primarijus Marina Lampalo koja je istaknula velike pomake u liječenju astme biološkom terapijom.

prof. Marina Lampalo

Marina Lampalo

Marina Lampalo

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Glavna medicinska sestra Dnevne bolnice Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Poliklinike Jordanovac Ivana Rubil predstavila je novu udrugu koja okuplja oboljele od astme:

 

Ivana Rubil

Ivana Rubil

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Ivana Rubil

Čak 90 slučajeva hepatitisa A, od kojih 41 u Zagrebu, zabilježeno je od početka ožujka u šest srednjih škola. Desetero oboljelih je iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta, odakle se zaraza najvjerojatnije i proširila. Je li širenje zaraze pod kontrolom pitali smo ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Branka Kolarića, a pojedinosti o toj bolesti doznali smo od pročelnice Odjela za virusni hepatitis Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević prof. Adriane Vince.

Branko Kolarić i prof. Adriana Vince - gosti emisije Izaberi zdravlje

Branko Kolarić i prof. Adriana Vince - gosti emisije Izaberi zdravlje

Foto: - / Hrvatski radio

prof. Adriana Vince

Branko Kolarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici