Hrvatski radio

Prvi program

Svjetski dan medicinskih sestara

12.05.2022.

15:45

Autor: Sandra Erak

Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva

Foto: Barbara Vid / HRT

Međunarodni dan sestrinstva  tradicionalno se obilježava 12. svibnja. Ove godine održava se pod sloganom "Snaga je u zajedništvu" i s porukom da investiranje u sestrinsku profesiju znači jačanje zdravstvenog sustava u cjelini. 


Imamo 38.500 medicinskih sestara i tehničara i najbrojnija su profesija u zdravstvenome sustavu. No ipak nemamo ih dovoljno u našim bolnicama i nerijetko jedna sestra obavlja posao za više njih. Prema nekim procjenama nedostaje i do 4 i pol tisuće sestara. Odlazak u druge zemlje nije spriječila ni pandemija. Tako da se odobrava zapošljavanja medicinskih sestara svuda gdje se pokaže potreba, a povećane su upisne kvote u srednje medicinske škole i na studij sestrinstva.Vrijeme pandemije i potresa bili su dodatni izazov za naše sestre i tehničare, posebice onih koje su radile na covid odjelima s najtežim bolesnicima. Slogan je ovogodišnjeg Međunarodnog dana - "Snaga je u zajedništvu. " Žele istaknuti kako su zahvaljujući zajedništvu, u protekle dvije godine, uspjeli iznijeti epidemiju na svojim leđima i pokazali da zajedno mogu napraviti i ono što je izgledalo nemoguće. 


O izazovima i problemima sestrinstva govorili smo u emisiji Izaberi zdravlje.


Gosti su bili predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri , te glavna sestra Klinike za infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević Danijela Miše. 


Sudjelovale su i predsjednica Hrvatske komore primalja Barbar Finderle, prestavnica komore sestara za zdravstvenu njegu u kući Vlasta Mrzljak i glavna sestra KBC Split Ivanka Ercegović. Prvo smo ih pitali koliko je prisutan aktualizirani priziv savjesti kod medicinskih sestara, a potom doznali kako obilježavaju svoj dan i s kojim se problemima susreću u radu. 

Tjedan sestrinstva

Mario Gazić

Mario Gazić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Danijela Miše

Danijela Miše

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Tanja Lupieri

Tanja Lupieri

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Diljem zemlje organizirane su javno-zdravstvene akcije kojima su Hrvatska komora medicinskih sestara, sindikat i sve udruge u sestrinstvu predstavili svoj rad. Građanima su mjerili  tlak, šećer u krvi, izračunali indeks tjelesne mase, te predstavili sve javno-zdravstvene akcije s naglaskom na program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici