Hrvatski radio

Prvi program

Svjetski dan nepušenja

01.06.2023.

Zadnja izmjena 16:35

Autor: Sandra Erak

čisti zrak

čisti zrak

Foto: Sandar Erak / Hrvatski radio

U povodu Svjetskoga nepušenja razgovarali smo o štetnosti duhana i cigareta kao i njihovih alternativa na zdravlje sa pročelnicoa Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća doktoricom Sanjom Popović Grle iz Klinike za pluća bolesti Jordanovac KBC Zagreb i voditeljicoa Odjel za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih Dijanom Majer iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.


Pušenje po svojoj rasprostranjenosti i intenzitetu ovisnosti spada među najčešće i najteže ovisnosti i uzrokuje 20 posto svih smrtnih slučajeva. Skoro svaka treća odrasla osoba u našoj zemlji je pušač. A znate li da pušači umiru deset godina ranije od nepušača? Prema najnovijem istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih svakodnevno pušenje cigareta među učenicima i učenicama u dobi od 11 i 13 godina u 2022.  u većem  je porastu u odnosu na 2018. Posebice zabrinjava sve veća popularnost e -cigareta. Jesu li e-cigarete zdravije i pomažu li u odvikavanju od klasičnih  cigareta ili se postaje dvostruki korisnik, odnosno puši se i jedna i druga vrsta. Za prof.dr.sc. Popović Grle nema dvojbi.

prof.dr.sc.Popović Grle

prof.dr.sc.Popović Grle

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

E-cigarete mogu biti štetnije od klasičnih jer u tekućinama koje rade paru postoji teška kemija i jako često su te tekućine nekontroliran i sa višom dozom nikotina.

prof. dr. sc. Popović Grle

Lipoidna pneumonija je nova upala pluća koja se povezuje sa korištenjem e-cigareta. ističe  dr. Mayer. koja navodi da je sve više potvrđenih bolesti koje se povezuju sa korištenjem duhana. 

Diana Mayer

Diana Mayer

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Imamo više od trideset bolesti koje su povezane sa pušenjem. Nema organskog sustava koji nije oštećen cigaretama kod pušača.

Diana Mayer

Dijana Mayer

Korist od prestanka pušenja nastupa već unutar dvadeset minuta i ne treba izgubiti hrabrost ako se poklekne poručuje prof. Popović Grle. Nije se lako ostaviti cigareta no razgovor liječnika s pacijentom o  prestanku pušenja, zamjenska terapija, škole nepušenja mogu pomoći.  Svatko od pušača bi se trebao zapitati zašto skupo plaćam da bih se ranije razbolio?


prof.dr.sc.Popović Grle

Dijana Mayer i Sanja Popović Grle

Dijana Mayer i Sanja Popović Grle

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici