Hrvatski radio

Prvi program

Uoči Svjetskog dana zdravlja

05.04.2022.

13:30

Autor: Sandra Erak

Spas planeta

Spas planeta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja održava se pod sloganom "Naš planet, naše zdravlje". Kako okoliš utječe na zdravlje i koliko mi možemo utjecati na njega analizirali smo u emisiji Izaberi zdravlje. 


Zabrinjavajuće je da onečišćenje zraka u svijetu na godinu uzrokuje sedam milijuna prijevremenih smrti, što je u istom rangu kao pušenje i loša prehrana. Ako je očekivani ljudski vijek u Hrvatskoj u prosjeku 78 godina za žene, onda je vjerojatnost da će on biti kraći za devet mjeseci. Također na globalnoj razini, broj preranih smrti koje se mogu pripisati izloženosti visokim temperaturama povećao za 53,7% kod osoba starijih od 65 godina. 


Gosti emisije su voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Iva Pejnović Franelić, zamjenica ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dr. Ivana Pavić Šimetin i voditeljica Odjela za životni i radni okoliš NZJZ "Dr. Andrija Štampar" dr. Ivana Hrga. Zbog potrebe unapređenja podataka o pobolu stanovništva HZJZ se uključio u EU projekt: Morbidity Statistics. Cilj projekta je utvrditi pojavnost određenih stanja i bolesti, koje je zadala Europska komisija.


Okoliš utječe i na kronične nezarazne bolesti - o rezultatima je govorila dr. Ivana Pavić Šimetin.

Ivana Pavić Šimetin Izaberi zdravlje

Ivana Pavić Šimetin Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Ivana Pavić Šimetin

Klimatske promjene uzrokovat će sve više pandemija, iako je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da Covid-19 više nije prijetnja javnom zdravlju. Znači li to da se može uskoro očekivati proglašenje prekida pandemije? Hrvatska predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije dr. Iva Pejnović Franelić. 

Iva Pejnović Franelić

Iva Pejnović Franelić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Iva Pejnović Franelić

- I sami možemo pratiti kvalitetu zraka, poručila je voditeljica Odjela za životni i radni okoliš NZJZ "Dr. Andrija Štampar" dr. Ivana Hrga. Navela je što najviše pridonosi onečišćenju zraka.

Ivana Hrga

Konačno su u Glini ordinacije iz kontejnera prebačene u čvrsti objekt. O stanju zdravstvene infrastrukture na Banovini doznali smo od župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka.  


 

župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak

župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Ivan Celjak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici