Hrvatski radio

Prvi program

Tri godine s koronom

21.02.2023.

17:15

Autor: Hrvatski radio

Izaberi zdravlje

Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Tri godine borimo se sa koronom. Naime, 25. ovoga mjeseca navršit će se tri godine otkada je zabilježen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u našoj zemlji. Virus SARS-Cov-2 dijagnosticiran je kod mlađega muškarca koji se vratio iz Milana. Bio je to prvi pacijent Klinike za Infektivne bolesti Fran Mihaljević koja je podnijela najveći teret u borbi, za mnoge, smrtonosnim virusom. Tijekom trogodišnje pandemije umrlo je gotovo 18 tisuća osoba. Zaraženo je bilo nešto više od milijun 268 tisuća osoba. Je li koronavirus još prijetnja javnom zdravlju ? Kada ćemo proglasiti kraj pandemije? Koliko smo saznali o koronavirusu? Kakve je posljedice ostavio Covida? Analizirali smo u emisiji Izaberi zdravlje.


Gosti su bili ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević prof. Alemka Markotić, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo prof. Krunoslav Capak i imunolog sa Zavod za imunologiju Medicinskoga fakulteta u Rijeci prof. Zlatko Trobonjača.


Korona više nije prijetnja javnom zdravlju, u našoj zemlji nakon tri godine epidemiološko stanje je stabilno. U stožernoj ustanovi za Covid, klinici dr. Fran Mihaljević, rekla nam je ravnateljica Alemka Markotić lakše se radi, no bilo je priznaje, tijekom tri protekle godine iznimno teško.


prof.Markotić

Alemka Markotić

Alemka Markotić

Foto: Sandra Erak / HRT

Većina epidemioloških mjera je ukinuta. Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo prof. Krunoslav Capak rekao nam je da bi uskoro mogla prestati vrijediti i ona zadnja, obvezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije. Potpuno zatvaranje, lockdown, iako najomraženija epidemiološka mjera, smatra prof. Capak, je bila opravdana.


prof.Capak

prof.Capak

prof.Capak

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Virus nije nestao. Štoviše, mutira, rekombinira se, i mnogi naši građani su se nekoliko puta zarazili unatoč cijepljenju i preboljenju. Zašto se to događa objasnio nam je imunolog Zlatko Trobonjača. S novim sojevima virusa, možemo očekivati, dodaje, i nova cjepiva koja bi spriječila razvoj bolesti, ali i širenje infekcije.


prof.Trobonjača

Zlatko Trobonjača

Zlatko Trobonjača

Foto: HRT / HTV

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici