Hrvatski radio

Prvi program

Uloga roditelja u prenošenju vjere

02.05.2022.

13:21

Autor: HRT

Blaženka Jančić, Aleksandra Korać Graovac, Zrinka Brigić, Nikola Kuzmičić

Blaženka Jančić, Aleksandra Korać Graovac, Zrinka Brigić, Nikola Kuzmičić

Foto: Blaženka Jančić / HRT

U životu svakog čovjeka važna je uloga roditelja. U današnjem društvu brojnih izazova, pa i krize vrijednosti, ta uloga postaje sve složenija. Kako djeci i mladima prenijeti kršćanske vrijednosti i odgajati ih u vjeri, kako ih zaštiti od neželjenih utjecaja okoline, kako se nositi s mladenačkom distancom od Crkve.


U emisiji Susret u dijalogu gostovali su pročelnica Katedre za obiteljsko pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Aleksandra Korać Graovac, vjeroučitelj Nikola Kuzmičić i majka pet kćeri, inače knjižničarka u Gornjogradskoj gimnaziji u Zagrebu Zrinka Brigić.

Mnogi će posvjedočiti da je danas teško biti roditelj jer izazova je mnogo. Obitelj zapravo mijenja svoju percepciju i možda nije uvijek ona čvrsta točka kakva se nekad pretpostavljala. Dr. Korać Graovac smatra da će roditelji svoj sustav vrijednosti najbolje prenijeti na djecu ako im daju dobar primjer, odnosno kad su autentični. Ističe kako obitelj premalo vremena provodi zajedno, mijenja se način života u obitelji, a mijenja se i percepcija obitelji, ističe dr. Korać Graovac, te podsjeća na međunarodnu regulativu i pravo roditelja da sudjeluje u odgoju i obrazovanju svoje djece u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, te upozorava na umanjivanje te uloge. 

Aleksandra Korać Graovac

Aleksandra Korać Graovac

Foto: Blaženka Jančić / HRT

Vjeroučitelj Nikola Kuzmičić ističe da je ljepota vrijednosti u tome što su vrijednosti uvijek vrijednosti bez obzira na okolnosti i mladi ih prepoznaju. Također smatra da se društvo mijenja i mladi drugačije percipiraju neke stvari. Mladi nemaju iskustvo, a prava mudrost svih onih koji odgajaju, i roditelja i učitelja je pronaći razumljiv jezik. U tom smislu prof. Kuzmičić ističe autentično svjedočanstvo roditelja i dosljednost, te upozorava da je posebno važno čuvati se licemjerja. Smatra da mladi imaju istančan osjećaj za prepoznati onoga koji su autentični, da ono što misle i govore doista i čine. 

Nikola Kuzmičić

Nikola Kuzmičić

Foto: Blaženka Jančić / HRT

Zrinka Brigić majka je pet kćeri i za nju je važno da njezine kćeri dožive osobno iskustvo vjere, jer jedino iz tog susreta vrijednost mogu zaživjeti, pustiti korijene i donositi plodove. Kao roditelj, kaže, da se trudi stvarati u obitelji takvo ozračje koje će biti plodno tlo da se takav susret dogodi. Gospođa Brigić smatra da je važno imati puno razumijevanja, ljubavi i strpljenja i onda kada se kod mladih događa izvjesna kriza vjere. Kaže kako ponekad odgoj u vjeri nema trenutne rezultate, ali da su plodovi na kraju ipak vidljivi.

Emisiju Susret u dijalogu možete poslušati i ovdje.


Zrinka Brigić

Zrinka Brigić

Foto: Blaženka Jančić / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.