Hrvatski radio

Prvi program

Virusni rašomon

10.01.2023.

16:46

Autor: Sandra Erak

Gosti emisije izaberi zdravlje

Gosti emisije izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Hara višestruka epidemija-gripe, sincicijskoga virusa, Covida 19, te streptokoka. Sezonske respiratorne infekcije napunile su hitne odjele bolnica. Vrhunac se očekuje idućih dana povratkom učenika u škole, završetkom blagdanskih druženja i povratkom s putovanja. Kako utvrditi o kojoj je infekciji riječ? Kada se obratiti liječniku? Je li Covid-19 još uvijek mnogo ozbiljniji problem od gripe? Je li kasno za cijepljenje? Kako se zaštiti od zaraze i olakšati bolest?


Gosti emisije Izaberi zdravlje bili su izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, voditeljica odjela za respiratorne bolesti, epidemiologinja iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dr. Goranka Petrović i doc.dr.sc. Irena Ivković Jureković iz Klinike za dječje bolesti u Klajićevoj. 


Što se događa sa dostupnošću ortopedskih pomagala? Prijeti li nestašica, kako je krajem godine upozoreno, ortopedskih pomagala ? Radi li se na tome da postanu dostupnija onima koji ih trebaju? Može li se proširiti pravo prema kojemu se može u dvije godine dobiti samo jedne ortopedske cipele naime ako dobijete zimske nemate pravo na ljetne. Znate li nekoga tko jedne cipele nosi dvije godine i ljeti i zimi? O tome smo također govorili  u emisiji.Strelovito raste broj oboljelih od gripe-trenutačno je prijavljenih 4 130, no realno je broj četverostruko veći. Vrhunac se očekuje krajem siječnja, ističe epidemiologinja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Goranka Petrović i nije se kasno cijepiti. Zbog gripe sve je više hospitaliziranih, doznali smo od  infektologa Roka Čivljaka iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević" koji skreće pozornost da za starije, bolesne i necijepljene i gripa, pored Covida, može biti fatalna. Manje komplikacija gripa izaziva kod djece koja u posljednje vrijeme sve češće od nje obolijevaju, dok je broj oboljelih od sincicijskoga virusa u padu, rekla nam je  pedijatrica Irena Ivković Jureković iz Klinike za dječje bolesti u Klajićevoj. I dalje imamo velik broj umrlih od covida. Nove podvarijante omikrona tzv. Kraken zasad se ne trebamo bojati. Uz cijepljenje, poručili su sugovornici, učinkovita su zaštita protiv virusa i pranje ruku te izbjegavanje masovnih okupljanja.

Podvarijanta Kraken

Prijeti li nestašica, kako je krajem godine upozoreno, ortopedskih pomagala ? Radi li se na tome da postanu dostupnija onima koji ih trebaju? Može li se proširiti pravo prema kojemu se može u dvije godine dobiti samo jedne ortopedske cipele, naime ako dobijete zimske nemate pravo na ljetne. Znate li nekoga tko jedne cipele nosi dvije godine i ljeti i zimi? O tome smo također govorili u emisiji. Glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut izvijestio je da nakon donošenja Pravilnika dobavljači mogu tražiti povećanje cijene pomagala.


Nenad Korkut

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici