Hrvatski radio

Prvi program

Vuneni podsjetnici na britansku kraljicu Elizabetu II

15.09.2022.

15:26

Autor: Jasmina Mednolučanin

Podsjetnik na britansku kraljicu Elizabetu II

Podsjetnik na britansku kraljicu Elizabetu II

Foto: @ladygreydesignsuk / -

Nakon kraljičine smrti brojni poštanski sandučići diljem Velike Britanije ukrašeni su posebnim vunenim "šeširićima" jer su brojne Britanke i Britanci odlučili oprostiti se od svoje kraljice izradom ručno pletenih ukrasa kojima su ukrasili poštanske sandučiće. Jedna od njih je i Linda Catling, slabovidna umirovljenica iz Essexa, koja je odala počast kraljici na prilično jedinstven način, svojim ručnim radom. 


Linda koja je ljubav prema crvenim poštanskim kutijama otkrila tijekom lockdowna, kada je i zaradila nadimak "Banskija iz Leitha", zaljubljena je u pletenje od ranih dana. No, djelomični gubitak vida tijekom lockdowna inspirirao ju je da se dodatno posveti svojem omiljenom hobiju. Njezin je hobi ukrašavanja poštanskih sandučića pletivom i nerijetko je inspiran kraljevskim motivima. Tako da i nije trebalo čekati, da i voljenoj preminuloj kraljici, posveti, kako je istaknula privremeni, a potom i trajni ukras. S njom je razgovarala Jasmina Mednolučanin.Linda Catling priča.


- "Šešire" za poštanske sandučiće izrađivala sam tijekom cijelog lockdowna, za svaku priliku. Do sada njih pedeset i pet od čega četiri koje sam izradila povodom proslave platinastog jubileja, a jedan sam napravila nakon smrti princa Filipa. Tada mi je netko pokucao na vrata i rekao, bi li voljela da to vidi princeza Anne, a to je morao biti jedan od časnika njezinog kraljevskog odjela. Ona je bila impresionirana, te mi je napisala pismo. Ja sam potom poslala pismo kraljici, a ona mi je također odgovorila pismom zahvale za to što sam učinila. 


Dodaje kako je nedavno za platinasti jubilej poslala kraljici rođendansku čestitku s slikom "šeširića" na čijem se vrhu nalazi, a ona joj je uzvratila još jednim pismom zahvale. 


- Knjigu sa svim fotografijama svojih poštanskih "šešira" također sam poslala kraljevskoj djeci, princu Williamu, te dobila pismo od njih. Tako da nisam mogla ništa ne učiniti i za kraljicu, mislim da je ona bila baka ove zemlje, inspiracija svima nama. Ja se čak sjećam njezine krunidbe, imala sam samo pet godina i pljuštala je kiša.


Crveni poštanski pretinci, prepoznatljiv su simbol Velike Britanije širom svijeta, baš poput nedavno preminule britanske kraljice Elizabete II čiji će lik ostati nespresušna inspiracija brojnim umjetnicima i hobistima poput Linde. O kraljici kao inspiraciji Linda kaže.


- Sve je napravila kako treba, nije pogriješila i krajnje je posvećena kao majka i kao baka. 


Na pitanje kakav "šeširić" trenutno plete, Linda odgovara.


- Pletem još jedan … Pletem jedan s kraljicom i vojvodom koji su se ponovno ujedinili i pokušat ću ga dovršiti prije njezina sprovoda. Proveli su život zajedno, sada su bili nakratko razdvojeni, no sada su oboje ponovno ujedinjeni. Tako ja osjećam da se dogodilo. Tužna sam što je umrla, ali opet je zajedno s princem Filipom… na nebu su zajedno, istaknula je Linda koja je u međuvremenu dovršila emotivni podsjetnik.


Pleteni podsjetnik na britansku kraljicu Elizabetu II

Pleteni podsjetnik na britansku kraljicu Elizabetu II

Foto: Linda Catling / -

Podsjetnik na britansku kraljicu Elizabetu II

Podsjetnik na britansku kraljicu Elizabetu II

Foto: Linda Catling / -

No, nije Linda jedina koja se na "pleteni" način odlučila oprostiti od voljene kraljice. Nakon kraljičine smrti brojni poštanski pretinci diljem Velike Britanije ukrašeni su posebnim vunenim "šeširićima", a sve češće pojavljuju se i pleteni ukrasni vijenci. 


Poštanskih sandučića u Ujedinjenom Kraljevstvu ima više od 100.000, od koji će većina ukrašena kraljičinim inicijalima: ERII, što je kratica za Elizabeth Regina II. Promjenom monarha, mijenjat će se novčanice, ali i oznake na poštanskim sandučićima. Naime, običaj je da nose oznaku vladajućeg monarha, stoga će budući poštanski sandučići nositi oznake – CRIII, nakon što je novi kralj uzeo ime - kralj Charles III.
Ukrašeni poštanski sandučić

Ukrašeni poštanski sandučić

Foto: Sue Spencer / -

Pleteni ukras

Pleteni ukras

Foto: Sue Lamont / -

Uspomena

Uspomena

Foto: ladygreydesignsuk / -

Vuneni ukras

Vuneni ukras

Foto: Syston K Banxy / -

Uspomena na britansku kraljicu Elizabetu II

Uspomena na britansku kraljicu Elizabetu II

Foto: ladygreydesignsuk / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.