Hrvatski radio

Prvi program

Zaštita života od začeća do prirodne smrti

07.02.2022.

13:03

Autor: HRT

B. Jančić, A. Korać Graovac, P. K. Hodžić

B. Jančić, A. Korać Graovac, P. K. Hodžić

Foto: B. Jančić / HRT

U Hrvatskoj je još uvijek na snazi Zakon o pobačaju iz 1978. godine. Unatoč odluci Ustavnog suda koji je početkom 2017. godine Hrvatskom saboru dao rok od dvije godine da donese novi zakon - to se nije dogodilo. Dr. Korać Graovac smatra da se svi boje donijeti novi zakon jer se boje vrijednosno odrediti. Sve više zemalja donosi zakone kojima se legalizira eutanazija – potpomognuto samoubojstvo, stoga postoji mogućnost da se i naše društvo uskoro suoči s takvim izazovima. 


Uz Dan života u emisiji se razgovaralo o pobačaju, eutanaziji, slobodi i odgovornosti. U emisiji su gostovali prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac – predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. med. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda Hrvatske biskupske konferencije za obitelj.

Crkva promiče poštivanje života od začeća do naravne smrti. I ni jedna crkvena osoba neće nam reći drugačije jer je nauk Katoličke crkve po tom pitanju jasan. No, nije ona ta koja će donositi zakone ili davati zakonske prijedloge. Njezina uloga je drukčija; prije svega poučavati vjernike na temeljnim postavkama da je život svet i da je pravo na život nešto što se ne bi smjelo dovoditi u pitanje, rekao je voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar Krešimir Hodžić. Smatra da ukoliko bi se propisala zabrana pobačaja da postoji opasnost da će ljudi tražiti neke druge načine. Ističe kako je važno raditi na odgoju savjesti, na odgoju za kulturu života i za ono čemu nas je papa Ivan Pavao II pozvao da budemo narod života i promičemo civilizaciju ljubavi.


Petar Krešimir Hodžić

Petar Krešimir Hodžić

Foto: B. Jančić / HRT

U Hrvatskoj je još uvijek na snazi Zakon o pobačaju iz 1978. godine. Na pitanje zašto se odgađa donošenje novog zakona dr. Korać Graovac smatra da se svi boje donijeti novi zakon jer se boje vrijednosno odrediti, a to ide tako daleko da sama vlast ne poštuje obveze koje je nametnuo Ustavni sud i odgađa donošenje propisa. (op. a. Ustavni sud početkom 2017. Hrvatskom je saboru dao rok od dvije godine da donese novi Zakon o pobačaju.)

Sve više zemalja donosi zakone kojima se legalizira eutanazija – potpomognuto samoubojstvo (Austrija, Nizozemska, Belgija, Švicarska). U našoj zemlji je eutanazija zabranjena, a o tome se zapravo i ne govori puno. Prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac predstojnica Katedre za obiteljsko pravo na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ističe kako ćemo se vrlo brzo i mi suočiti s takvim izazovima, te da je već bilo nekih prijedloga i u Hrvatskoj. Smatra kako smo mi ipak tradicionalno društvo u kojem se očekuje solidarnost među članovima obitelji. U praksi je ona ponekad slabašna, više ne živimo u višegeneracijskim obiteljima i roditelji, stari, kako postaju nemoćni tako postaju teret djeci. Dr. Korać Graovac naglasila je i pitanje palijativne skrbi te smatra kako će ono kod nas biti sve izraženije jer postajemo staro društvo i stoga je starima i nemoćnima potrebno omogućiti pravnu i socijalnu zaštitu.


Aleksandra Korać Graovac

Aleksandra Korać Graovac

Foto: B. Jančić / HRT

Može li Crkva utjecati na očuvanje dostojanstva čovjeka, na zaštitu života od začeća do prirodne smrti, treba li ona mijenjati pristup i na koji način može odgajati savjest vjernika, poslušajte u emisiji koja je dostupna u našoj Slušaonici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.