Hrvatski radio

Prvi program

Zdravo mršavljenje

07.03.2023.

16:42

Autor: Sandra Erak

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Hrvati su najdeblja nacija u Europi. Čak 65 posto ima višak kilograma. Prevencijom debljine, upozoravaju stručnjaci, smanjile bi se kronične bolesti koje su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, kardiovaskularne bolesti i dijabetes. U povodu Svjetskoga dana pretilosti u emisiji Izaberi zdravlje govorili smo o liječenju debljine. Kako dosljedno provoditi redukcijsku prehranu? Koji su rizici kirurškoga uklanjanja viška kilograma? Jesu li tablete za mršavljenje štetne za zdravlje? Može li hrana pružiti utjehu? Gosti su bili rukovoditeljica Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb dr. Eva Pavić, predstojnik Klinike za kirurgiju KB Dubrava prof.Toni Kolak, predsjednik Hrvatskog društvo za debljinu Hrvatskoga liječničkog zbora prof. dr. Davor Štimac i profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu psihijatar Veljko Đorđević.


gosti emisije Izaberi zdravlje

gosti emisije Izaberi zdravlje

Foto: Hrvatski radio / Hrvatski radio

Svjedočimo posljednjih mjeseci o kontinuiranoj popularizaciji tableta za mršavljenje. Naime, mnogi su u posljednje vrijeme na privatni, takozvani "bijeli recept" kupovali lijek primarno namijenjen osobama sa šećernom bolesti, Ozempica. Posljedica toga je i da dijabetičari ne mogu do svojega lijeka. Odnosno  mogu dobiti zamjenski, ali uz nadoplatu. Tablete nisu novost u liječenju debljine, no jesu li rješenje ako znamo da debljina nije samo stanje niti pitanje konfekcijskog broja, nego ozbiljna bolest koju prate brojni rizici za zdravlje.Eva Pavić

Eva Pavić

Foto: Hrvatski radio / Hrvatski radio

Pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost je dio svakoga lječenja, većine kroničnih nezaraznih bolesti. Promjena životnih navika mora biti sastavni dio toga liječenja jer bez toga samo lijek neće dugotrajno pomoći.

Eva Pavić

Eva Pavić

Veljko Đorđević

Veljko Đorđević

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Lijek je samo invalidski štap u rješavanju pretilosti. Može biti samo sredstvo koje će nekoga potaknuti u prvim danima, mjesecima, ali rješavanje debljine je jedna kompleksan psihijatrijski, internistički, interdisciplinarni rad.

Veljko Đorđević

Veljko Đorđević

Davor Štimac

Davor Štimac

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

U Hrvatskoj postoji lijek za debljinu no dio pacijenata, na preporuku liječnika, koristi ono što u ovom trenutku nije namijenjeno za debljinu, radi se o nepravilnom postupku.

Davor Štimac

Davor Stimac

Kirurški zahvat dolazi na red kada su sve druge opcije skidanja kilograma neuspješne. U našoj je zemlji između 60.000 i 100.000 osoba koji su potencijalni kandidati za kirurško uklanjanje debljine, odnosno za barijatrijsku kirurgiju. Tijekom pandemije stali su kirurški programi uklanjanja debljine u našim bolnicama. Ove godine bilo ih je stotinjak, u  KB Dubrava četrdeset, kaže voditelj Odjela za endoskopsku i barijatrijsku kirurgiju KB Dubrava Toni Kolak, koji je istaknuo da je zahvat siguran no ne preporuča se svima. Nakon njega slijede korektivne operacija, ali i novi stil života koji podrazumijeva pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost.


Toni Kolak

Toni Kolak

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Do mene dolaze informacije da HZZO više neće plaćati korektivne operacije nakon barijatrijskih zahvata i to će opet biti jedan problem.

Toni Kolak

Toni kolak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici