Hrvatski radio

Prvi program

Zdravstveni kaledar - Lupus i Astma

09.05.2023.

11:31

Autor: Hrvatski radio

Medicinske sestre

Medicinske sestre

Foto: HRT / HRT

U današnjoj emisiji Izaberi zdravlje od aktualnosti izdvajamo prosvjedne aktivnosti medicinskih sestara i tehničara ispred zdravstvenih ustanova. Nakon 1193 dana Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je kraj pandemije koronavirusa.Covid 19 više nije globalna opasnost nego je postao rutinska bolest. Ovaj tjedan očekuje se da će se i kod nas službeno proglasiti kraj pandemije . 

Iz zdravstvenoga kalendara izdvojili smo Svjetski dan astme od koje boluje više od 200 tisuća osoba u našoj zemlji i svaki drugi je ne kontrolira . Također u povodu Svjetskog dana borbe protiv lupusa kronične autoimune bolesti gost je voditelj Referentnoga centra za tu bolest prof.Branimir Anić.Vodeći svjetski stručnjaci iz područja neurokirurgije gostovali su na međunarodnom skupa iz stereotaktičke i funkcijske neurokirurgije u KB Dubravi. Pojedinosti smo doznali od specijaliste neurokirurga  doc. dr. sc. Fadija Almahariqa.


Od pljesak do pljuske tako su rječito opisali svoju situaciju medicinske sestre i tehničari te ostali nezdarvstveni radnici u sustavu koji i ovaj tjedan nastavljaju mirne prosvjede ispred zdravstvenih ustanova. Prosvjedne aktivnosti kulminirati će uoči  Dana sestrinstva 11-og ovoga mjeseca  kada planiraju veliki skup na zagrebačkome glavnome trgu. Zahtijevaju povećanje koeficijenata za 10 posto kao i bolje radne uvjete . U današnjoj emisiji razgovarali smo sa medicinskim tehničarem Marijanom Novak koji radi 33 godine na Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu .

-

Marijan Novak

Branimir Anić

Branimir Anić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Sutra se obilježava Svjetski dan borbe protiv lupusa kronične autoimune bolest koja može oštetiti bilo koji dio tijela (kožu, zglobove ili organe). Iako pogađa sve dobne skupine oko 90 % oboljelih su mlade žene, ali i djeca, uglavnom djevojčice. Svjetskim danom borbe protiv lupusa želi se upozoriti kako ova potencijalno teška bolest može utjecati na kvalitetu života oboljelih te pozvati na poboljšanje skrbi o tim pacijentima. Koliko je  kod nas prepoznata ta bolest rekao nam je  pročelnik Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju i kliničku imunologiju KBC Zagreb i voditelj Referentnoga centra ministarstva zdravstva za sistemski lupus i srodne bolesti prof. dr. sc. Branimir Anić


Branimir Anić

Vukić Dugac

Vukić Dugac

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Dostupnost terapije svim oboljelima od astme bila je glavna tema Svjetskog dana astme.U našoj zemlji oko 200 tisuća osoba boluje od astme, a svaka druga bolest ne drži se pod kontrolom. Na godinu imamo čak 12.000 novooboljelih.

O astmi razgovaramo sa pulmologinjom docenticom doc.dr. sc. Andreom Vukić Dugac iz Klinike za plućne bolesti KBC Zagreb.


Andrea Vukić Dugac

Fadi Almahariq,

Fadi Almahariq,

Foto: osobno / Hrvatski radio

Vodeći svjetski stručnjaci iz područja neurokirurgije gostovali su na međunarodnom skupa iz stereotaktijske i funkcijske neurokirurgije u Kliničkoj bolnici  Dubravi. Ovo je prvi put da se na ovakvoj svjetskoj razini kod nas praktično vježba kako se dubinska mozgovna stimulacija (DBS) radi i koje je naše iskustvo u tome te se time omogućuje svim sudionicima da se na jednom mjestu educiraju od vodećih svjetskih stručnjaka. Dubinska mozgovna stimulacija je postala vodeća operativna metoda u bolestima pokreta i koristi se najčešće kod bolesnika s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti, distonijom i esencijalnim tremorom kod kojih medikamentozna terapija više ne daje zadovoljavajuće rezultate ili je dovela do značajnih nuspojava te je izražena onesposobljenost. Više smo doznali od organizatora  tečaja  specijaliste neurokirurga doc. dr. sc. Fadija Almahariqa.


DBS

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici