Hrvatski radio

Prvi program

Život i djelovanje Crkve

27.12.2021.

14:14

Autor: Blaženka Jančić

Anđela Jeličić Krajcar, Blaženka Jančić, Ivan Tašev i Suzana Peran

Anđela Jeličić Krajcar, Blaženka Jančić, Ivan Tašev i Suzana Peran

Foto: Hrvatski radio / HRT

Život i djelovanje Crkve u godini iza nas analizirali smo u emisiji Susret u dijalogu. Bratstvo među ljudima zasigurno je u fokusu pontifikata pape Franje – koliko je ono u fokusu pastorala Crkve u našoj zemlji?

Nakon što je napisao encikliku Fratelli tutti, papa Franjo pokazao je kako se živi to što je napisano u enciklici, odnosno kako se živi ljudsko bratstvo.


 - Sva putovanja koje ja papa Franjo poduzeo u 2021. godini, uz uobičajene sadržaje pastoralni pohod vjernicima katolicima, bila su otvorena prema ekumenskom i međureligijskom dijalogu i posebno onima slabijima, potrebitima, prema ljudima na marginama društva, rekla je teologinja i novinarka HRT-a pri Tiskovnom uredu Svete Stolice Anđela Jeličić Krajcar.


 Primijećeno je i kako se osjećaju plodovi enciklike Fratelli tutti i u našoj zemlji kroz organizaciju više simpozija, okruglih stolova, kao i djelovanje mnogih udruga koje pomažu ljudima u potrebi i kojima je Sveti otac ovom enciklikom dao „vjetar u leđa“. Osobito je istaknut Socijalni tjedan koji je održan u Zagrebu koji je okupio veliki broj stručnjaka i ponudio neka rješenja.

Crkva je prisutna u društvu i ima što reći o mnogim problemima i želi dati svoj doprinos.

urednik u Glasu Koncila Ivan Tašev

 U emisiji se komentiralo i djelovanje Hrvatskoga katoličkog sveučilišta za koje iz godine u godinu postoji sve veći interes među studentima, a čemu pridonosi i novootvoreni studij medicine te najava studija iz područja tehničkih znanosti.


 - Upravo HKS može dati jedan pozitivni doprinos razvoju društva u cjelini, istaknula je Suzana Peran docentica s Odjela komunikologije HKS-a.


 Kakve poticaje pastoralnom djelovanju Crkve daje Godina obitelji Amoris laetitia? Kakve plodove je donijela Godina svetog Josipa? Zašto je Hrvatsko katoličko sveučilište koje okuplja sve više studenata i osniva nove studije jedan od najznačajnijih projekata Zagrebačke nadbiskupije? Unosi li se s novoimenovanim biskupima i novi duh u djelovanje Crkve? Odgovore i na ta pitanja poslušajte u emisiji Susret u dijalogu urednice Blaženke Jančić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici