Gradoplov

Gradoplov

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Srijeda je Velikoga tjedna. U Dubrovačkoj biskupiji Misa posvete ulja i obnova svećeničkih obećanja slave se danas na Veliku srijedu pred večer (u 18 sati). Kroz stoljeća Dubrovačke Republike u utorak i srijedu Velikog tjedna u crkvi Sv. Vlaha održavali su se bogoslužje i Muka Gospodnja. (19) Na današnji dan, 17. travnja 1878. godine, održana je znamenita sjednica dubrovačkog općinskog vijeća na kojoj se raspravljalo o sudbini Orlandova stupa. (1) Na današnji dan, 17. travnja 1941. godine, u Dubrovnik su ušle okupatorske trupe njemačkog Wermachta. (1a) Na današnji dan, 17. travnja 1736. godine, u Dubrovniku je rođen Nikola (Bani) BAN, posljednji dubrovački nadbiskup. (2) Na današnji dan, 17. travnja ratne 1993. godine, za slobodu Dubrovnika i Hrvatske na Južnom bojištu svoje živote dalo je 9 pripadnika 114. BRIGADE HV. (3) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Šimun, Rudolf, Robert, Anicet, Paula i Izidora. (4)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Kada je do dubrovačke vlade, iako izmišljen, stigao glas da Francuzi kane osvojiti Dubrovnik i u njemu zavesti »demokratsku« republiku, senat je na današnji dan, 17. travnja 1797. godine, odlučio pisati dubrovačkom konzulu u Carigradu, i zatražiti od njega da Dubrovačku Republiku i njenu zaštitu preporuči sultanu. Francuska vlada je također htjela uvjeriti Dubrovnik u svoju dobronamjernost i odlučnost da brani njegovu nezavisnost. 19. listopada 1797. usidrio se francuski kontraadmiral Paul Francois Bruevs sa svojom eskadrom pred otokom Koločepom, i to ostao sve do tridesetog dana u mjesecu. Dubrovačka vlada nerado je gledala prisutnost francuske flote u svojim vodama. Kontraadmiral je posjetio vladu i izjavio kako putuje za Krf, a ovu priliku iskorištava da po uputi Napoleona pozdravi vladu i pokaže joj svoje simpatije, te istodobno zajamči u ime Francuske Republike nezavisnost Dubrovnika. (5) 

Na današnji dan, 17. travnja 1878. godine, održana je znamenita sjednica dubrovačkog općinskog vijeća na kojoj se raspravljalo o sudbini Orlandova stupa, najstarije sačuvane javne skulpture Dubrovnika, spomenika dubrovačke prošlosti, simbola njegove državnosti i neovisnosti. Na toj sjednici dubrovačkog općinskog vijeća, načelnik je pročitao pismo dr. Ivana Kaznačića, utjecajnog i zaslužnog Dubrovčanina (liječnika i kulturnog radnika), koji piše vijećnicima o ljubavi ugasle Dubrovačke republike prema svojim stečevinama i spomenicima, kao i želju, da se Orlandov kip nakon restauracije ponovno vrati na staro mjesto, ističući njegovu važnost i umjetničku vrijednost. Općinsko vijeće zaključuje da se spomenik vrati na ranije mjesto, za što će se pobrinuti odbor u sastavu trojice ljubitelja dubrovačkih starina: dr. Ivo Kaznačić, Baldo Kosić i Antun Drobac. *I doista, Orlandov stup vraćen je na glavani gradski trg 53 godine, nakon što je 6. siječnja 1825. godine, snažna bura pričinila mnoge štete u Gradu i svojom orkanskom snagom srušila kip Orlanda. Pri prevrtanju stupa, i njegovom padu vitez je zadobio oštećenja desne noge i desne podlaktice sa šakom u kojoj drži mač, a čak mu je i štit bio prelomljen. Nakon toga, odnesen je u Knežev dvor, gdje je nemarom austrijske vlasti bio ‘zatočen’ gotovo pola stoljeća. Na glavni trg vraćen je 1878. godine, zahvaljujući upornom nastojanju Iva Kaznačića, Stijepa Skurle i drugih.* (6) 

Tijekom II. svjetskog rata u Dubrovniku i okolici nalazile su se razne vojske: okupatori fašističke Kraljevine Italije i njemački nacisti Trećeg Reicha, potom NDH, četnici i pripadnici britanskih postrojbi, te pripadnici Narodnooslobodilačke vojske. U gradu se nisu vodile značajnije borbe, ali jesu u okolici. Grad je tučen iz zraka i s mora, bilo je atentata i sabotaža, diverzija i mnogo čega, a iznad svega raznih zločina, hapšenja i zatvaranja, mučilišta i stratišta. Sve je to trajalo, od početka napada na Jugoslaviju, 6. travnja 1941. godine, kada su talijanski zrakoplovi bombardirali Dubrovnik, pa sve do kraja rata. U Dubrovniku je, proglašenjem NDH, 10. travnja 1941. g. vlast preuzela NDH, već sedam dana kasnije, na današnji dan, 17. travnja te 1941. godine,oko 13 i 20, u grad su ušle okupatorske trupe njemačkog Wermachta, i trupe fašističke Italije. Uspostavljena je Talijanska vlast do kapitulacije Italije, kada ponovno dolaze trupe Wermachta i ostaju do 18. listopada 1944. godine, kada ih je prema sjeveru potisnula NOV i POJ. Civilna vlast NDH u Dubrovniku je bila na snazi do tog 18. listopada kada je Dubrovnik ušao u sastav Federalne Hrvatske. (7) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 17. travnja 1864. godine, u Dubrovniku je rođennovinar, slavist, publicist i političar Antun Fabris. Premda rodom Hrvat, pridružio se manjinskom srpskokatoličkom krugu intelektualaca u Dubrovniku, te postao vlasnik, izdavač i odgovorni urednik glasila Srpske stranke, Dubrovnik (1896), pokretač i urednik kalendara Dubrovnik (1897), Srpske dubrovačke biblioteke i vlasnik, izdavač i odgovorni urednik časopisa Srđ (1902). Djelujući u tom krugu postao je propagatorom ideologije Srpske stranke i općenito srpskog ekspanzionizma, promičući i ideju o srpskom značaju Dubrovnika. Pisao je članke o dubrovačkoj povijesti i književnoj povijesti, a tiskao je i dotad većinom neobjavljene pjesmotvore Ignjata Đurđevića. (8)

Na današnji dan, 17. travnja 2003. godine,  u Dubrovniku je umro, ortoped Niko Carević, 1950. osnivač i do umirovljenja 1977. voditelj Ortopedsko-traumatološkog odjela u Dubrovniku. Posebice se bavio biomehanikom i traumatologijom koštanoga sustava; a izradio je i vlastitu modifikaciju liječenja otvorenih prijeloma potkoljenice. Pisao je i o povijesti svoje struke. Bio je član i suradnik više znanstvenih ustanova i društava u zemlji i inozemstvu. (9) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u petak 17. travnja ratne 1992. godine, bio je Veliki petak. Dan nije prošao bez incidenata. Prijepodne je bilo u nekoliko navrata pucnjave s Bosanke i Žarkovice. (10) Tijekom Domovinskog rata svoje živote za slobodu Dubrovnika i Hrvatske dali su pri­padnici brojnih postrojbi Hrvatske vojske. Na današnji dan, 17. travnja ratne 1993. godine, na Južnom bojištu poginule je čak 9 pripadnika 114. brigade HV-e :Marko Krstić,Marko Lozančić, Tonći Marušić, Neven Pocrnjić, Vedran Rakuljić, Ivica Šimić, Ante Šošić, Gojko Vukman i Miljenko Zečić. (11) Do pobjedonosnog okončanja Domo­vinskog rata u dubrovačkim postrojbama Hrvatske vojske poginulo je više dubrovačkih hranitelja. Na današnji dan, 17. travnja 1995. godine u Konavlima, kao pripadnik Konavoske bojne 163. brigade HV-e nesretnim slučajem poginuo je Marinko Konjevod.(12) 

Izvori i literatura:

(1) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(1a)http://www.uafdu.hr/clanak.php?id=356

UDRUGA ANTIFAŠISTA DUBROVNIK

iz rukopisa knjige „Dubrovnik u II. svjetskom ratu“ pokojnog hvarskog povjesničara dr. Nikole Anića

(2) HBL  Ante Dračevac (1983)

(3) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-259-

(4) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(5) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., DRUGI DIO,  RAZDOBLJE 1526-1808., str. 334,335

(6) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

*http://www.dulist.hr/ravno-na-nos-znate-li-sto-se-orlandu-dogodilo-na-danasnji-dan-1825-godine/217592/

(7)http://www.uafdu.hr/clanak.php?id=356

UDRUGA ANTIFAŠISTA DUBROVNIK

iz rukopisa knjige „Dubrovnik u II. svjetskom ratu“ pokojnog hvarskog povjesničara dr. Nikole Anića

(8) HBL Nevenka Jednačak i Miljenko Foretić (1998)

(9)http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

HBL Stjepan Krasić i Vladimir Dugački (1989)

(10) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 146,147

(11) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-259-

(12) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 50 , VJEČNI KAO DOMOVINA, Str. -238- Marinko Konjevod 

(19) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU, str. 350

O emisiji Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 8 sati i 20 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Pročitaj više

Gradoplov
Gradoplov

HRT – Radio Dubrovnik — Kultura, sport, obrazovanje, društvo, život, obitelj, umjetnost

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 8 sati i 20 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Najave

Gradoplov

Srijeda, 21.08.2019. 08:20 - 08:27

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 21. kolovoza 1438. godine, Senat je izrekao stroge kazne odbjeglim pobunjenicima. (1) Na današnji dan, 21. kolovoza 1527. godine, kacamorti zahtjevaju od ...

Gradoplov
Četvrtak, 22.08.2019. 08:20 - 08:27

Gradoplov
Petak, 23.08.2019. 08:20 - 08:27

Sve najave
Poslušajte
Utorak, 20.08.2019 08:20

Utorak, 20.08.2019 08:20

Ponedjeljak, 19.08.2019 08:20

Ponedjeljak, 19.08.2019 08:20

Nedjelja, 18.08.2019 08:20

Nedjelja, 18.08.2019 08:20

Subota, 17.08.2019 08:20

Subota, 17.08.2019 08:20