1047. Festa: U nedjelju tradicionalna tombola na Stradunu

1047. Festa: U nedjelju tradicionalna tombola na Stradunu

Grgo Jelavic/PIXSELL

Turistička zajednica grada Dubrovnika i ove godine povodom Feste sv.Vlaha, tradicionalno organizira svima omiljenu humanitarnu tombulu, koja će se održati na Stradunu 3. veljače u 16 sati uz poznatog DJ-a Vjevericu.

Kartele će se prodavati ispred Luže sat vremena prije početka po cijeni od 10 kuna za jednu kartelu.

„Pozivamo sve da se pridruže i sudjeluju u humanitarnoj zabavnoj igri koja svake godine okuplja brojne posjetitelje, gospođe i gospare, barjaktare, stanovnike okolice, festanjule i djecu, a prihod od prodaje kartela namijenjen je za humanitarnu akciju 'Tko rano rani, ima šanse', a sve u svrhu prikupljanja sredstava za kupnju neurofeedback aparata i opremanja senzorne sobe Poliklinike za mentalno zdravlje djece i projekta rane intervencije u Općoj bolnici Dubrovnik”, ističu iz TZ-a.

Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana, sklonih ruganju, podrazumijevala i 'zakidivanje', gađanje ljutim narančama i jajima, stoga su se brojevi izvlačili na taraci palače Sponza. Svako izvlačenje broja publika komentira, neki negoduju drugi se raduju, ali svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se. Josip Bersa najbolje opisuje taj običaj i ljude u knjizi „Dubrovačke slike i prilike 1800. - 1880.”: „Pred gotičko-renesansnim pročeljem krasne starinske carinare — palače Sponza — na terasi izložena je, da je cio grad vidi, velika ploča s brojevima tombule. Pažnja se napinje; oči se upiru u ploču, uši se ćule. Neka duboka glasina navješćuje broj, i u isti mah sve glave, kao da ih je jedna velika ruka sve ujedanput tisnula u potiljak, pognu se na teskeru”.

-Dođite na Stradun, učinite dobro djelo i zabavite se! - poziv je iz TZ-a.