17,2 milijuna kn ulaganja u Opću bolnicu Dubrovnik

17,2 milijuna kn ulaganja u Opću bolnicu Dubrovnik

Robert Anic/PIXSELL

Vlada Republike Hrvatske odobrila je 17,2 milijuna kuna za investicijske projekte Opće bolnice u Dubrovniku.

Najveće ulaganje, Projekt poliklinike koja obuhvaća preseljenje svih ambulanti s Hitnog bolničkog prijema vrijedan je 12,7 milijuna kuna. "Do sada su ambulante bile razmještene po cijeloj bolnici, a završetkom projekta sve će ambulante biti objedinjene na jednom mjestu u prizemlju bolnice čime će pacijentima biti olakšan pristup i snalaženje. Natječajni postupak za Projekt poliklinike je završen, Vlada RH dala mu je pozitivno mišljenje i odobrila financiranje. Poliklinika bi trebala biti useljena do proljeća 2016. godine." - istaknuo je na konferenciji za novinare ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Jerko Ferri Certić. 
Za završetak projekta Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Vlada RH osigurala je 4,5 milijuna kuna. OB Dubrovnik je u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu izradila novo rješenje adaptacije i modernizacije Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. "Rekonstrukcija OHMP-a  je za OB Dubrovnik neophodna, kako bi se kvalitetnim procesom trijaže osigurala ispravna i pravodobna procjena svih pacijenata, kao i određivanje redoslijeda njihova zbrinjavanja. Samo unaprjeđenje bolničke hitne medicinske službe podrazumijeva odgovarajući proces rada u zbrinjavanju hitnog pacijenta, odgovarajuću opremu i specijalizirane djelatnike, kako bi se zadovoljili svi  stručni kriteriji  za učinkovito i  kvalitetno zbrinjavanje hitnih pacijenata, te smanjila mogućnost incidentnih događaja, mortaliteta i invaliditeta. Projekt bi trebao biti završen do ljeta 2016. godine." - ističe ravnatelj Ferri Certić. 
OB Dubrovnik u nekim je segmentima poslovanja dodatno poboljšala kvalitetu rada - rečeno je na konferenciji za nvoianare. "Najbolji primjer je osnivanje Regionalnog centra za transfuzijsku medicinu. Za ovaj status Opća bolnica Dubrovnik izborila se kvalitetnim radom s obzirom da je jedan od svega pet takvih referentnih centara u Hrvatskoj." - istaknuo je ravnatelj bolnice dr. Jerko Ferri Certić.
U tijeku je i nabava niza uređaja koji će unaprijediti rad i kvalitetu u OB Dubrovnik. Riječ je o plazma sterilizatoru, operacijskom endoskopu te opremi i instrumentariju za odjele otorinolaringologije i oftalmologije. Takva sofisticirana oprema unaprijedit će dijagnostiku i liječenje u dubrovačkoj Općoj bolnici.
U Općoj bolnici u Dubrovniku u tijeku je izrada dokumentacije i planiranja za rješavanje projekta grijanja, hlađenja, ventilacije i solarnog grijanja bolnice. Posljednjih 25 godina kompletna energetika bolnice rješavala se parcijalno zbog čega je nastalo nekoliko dislociranih energetskih cjelina. Projekt GHV-a (grijanja, hlađenja i ventilacije) riješit će dugogodišnji problem neadekvatnog grijanja i hlađenja, a vrijedan je cca 25 milijuna kuna.
Počinje i realizacija rješavanja problema parkinga ispred Opće bolnice Dubrovnik. Projekt se priprema 7 mjeseci, a dosada su dobivene sve potrebne dozvole. Simboličnom naplatom parkinga svim će korisnicima OB Dubrovnik biti omogućen dolazak u kompleks bolnice što je u posljednje vrijeme bilo otežano zbog neplanskog parkiranja te ostavljanja vozila i više dana u kompleksu bolničkog parkinga. Prvih pola sata parking će biti besplatan, iduća tri sata naplaćivat će se pet kuna, dok će svaki diući sat koštati pet kuna.