300 milijuna kn za navodnjavanje Neretve

300 milijuna kn za navodnjavanje Neretve

Predstavnici županije razgovarali su s predstavnicima Hrvatskih voda o 300 milijuna kuna vrijednom nacionalnom pilot-projektu navodnjavanja Donje Neretve

Župan Nikola Dobroslavić i njegova zamjenica Marija Vučković s voditeljem Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj pri Hrvatskim vodama Marinkom Galiotom održali su radni sastanak oko 300 milijuna kuna vrijednog nacionalnog pilot-projekta navodnjavanja Donje Neretve.
Na sastanku su bili predstavnici općina i gradova iz doline Neretve,  ravnatelj Županijske lučke uprave Antun Banovac,  predstavnik Hrvatskih voda Joško Erceg te v.d. pročelnika za poljoprivredu i ruralni razvoj  Ivica Prović. Nacionalni pilot projekt navodnjavanja Donje Neretve pokrenut je sredinom prošlog desetljeća. Izrađen je idejni projekt, odobrena studija procjene utjecaja na okoliš  te je dobivena lokacijska dozvola. Trenutno se rade glavni i izvedbeni projekti te studija izvedivosti, kako bi projekt bio spreman za prijavu na natječaje za financijska sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj.
Realizacijom projekta bi se trebali riješiti problemi uzrokovani sušom i uočeni povećani salinitet na području doline Neretve. Na sastanku se razgovaralo o održavanju budućih sustava nakon puštanja u pogon i organiziranju krajnjih korisnika.