70. DLJI: Knjiga i dokumentarac u spomen na Georgija Para

70. DLJI: Knjiga i dokumentarac u spomen na Georgija Para

Dubrovačke ljetne igre

Predstavljanje knjige "Grad-pozornica Georgija Para" urednika Hrvoja Ivankovića i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Georgij Paro – Pospremanje" scenaristice Lade Džidić Barić i redatelja Siniše Bajta održat će se večeras u 21:30 u atriju palače Sponza.

Program se održava u sklopu umjetničkog dijela programa simpozija "Budućnost ambijentalne izvedbe", a u spomen na velikana hrvatskog kazališta i kultnog redatelja Georgija Para.

Georgij Paro redatelj je koji je ostavio neizbrisiv pečat na domaćoj kazališnoj sceni druge polovice 20. stoljeća te zauvijek zadužio cjelokupni hrvatski teatar. Početkom 1970-ih tragao je za kazalištem mita i novim kazališnim prostorima – koncepcijama koje odjekuju i na ovogodišnjim jubilarnim Igrama.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama, od 1971. do 1973. režirao je Život Eduarda II, kralja Engleske Bertolta Brechta te Areteja i Kristofora Kolumba Miroslava Krleže, tri predstave koje se mogu smatrati prekretnicom u povijesti teatra Igara, ali i suvremenog hrvatskog kazališta, barem kada je riječ o njegovim ambijentalnim promišljanjima i postignućima.

U dramski repertoar Igara, do tog trenutka gotovo isključivo određen uprizorenjima klasičnih djela, redatelj je na velika vrata uveo suvremene pisce. Sam Paro smatrao je Eduarda, Areteja i Kolumba vrhuncem najpropulzivnijeg razdoblja svojeg umjetničkog djelovanja. Njegovi doprinosi kazalištu i umjetnosti općenito, prepoznati i nagrađeni 2007. godine prestižnom Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo, nemjerljivi su.

Kroz knjigu "Grad-pozornica Georgija Para" urednika Hrvoja Ivankovića u izdanju izdavačke kuće Disput, jedanaestero autora (Vjeran Zuppa, Milan Milišić, Mani Gotovac, Dalibor Foretić, Petar Selem, Marko Fotez, Slobodan Selenić, Matko Sršen, Božidar Violić, Ivica Kunčević, Georgij Paro) na dvjestotinjak stranica govori o Parovim predstavama iz različitih temporalnih i analitičkih polazišta pri čemu iluminiraju redateljev opus u zrcalu šireg kazališnog i društvenog konteksta. Koncept knjige u posljednjim je mjesecima života suosmislio sam Paro.

Nakon predstavljanja knjige, uslijedit će premijerna projekcija dokumentarnog filma "Georgij Paro – Pospremanje" u trajanju od pedesetak minuta. Scenarij za film nastao u produkciji Hrvatske televizije potpisuje Lada Džidić Barić, a režiju Siniša Bajt.

Ulaz u Sponzu na ovu večer posvećenu Georgiju Paru je slobodan.

Paro na Igrama

Preuzmite datoteke

Paro na Igrama 1,3 MB