70. DLJI: Simpozij "Budućnost ambijentalne izvedbe"

70. DLJI: Simpozij "Budućnost ambijentalne izvedbe"

Dubrovačke ljetne igre

Simpozij "Budućnost ambijentalne izvedbe" projekt je koji Dubrovačke ljetne igre organiziraju povodom 70. godišnjice svog istraživanja ambijentalnosti i 'site-specific' izvedbi unutar dvogodišnjeg projekta pod naslovom "Future Epics" koji se bavi razvojem novih pristupa kulturnoj baštini.

Podržan je od strane Europske komisije unutar programa Kreativna Europa – potprogram Kultura.

Simpozij će u tri dana trajanja, od 18. do 20. srpnja, na nekoliko lokacija okupiti relevantne europske i domaće umjetnike, znanstvenike i stručnjake s područja suvremene site-specific izvedbe, a poseban će naglasak biti stavljen na povijest dubrovačke ambijentalnosti, izazove festivalizacije i festivala unutar kulturnih destinacija te nove ambijentalnosti.

Intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski otvorit će trodnevni simpozij u palači u Ulici braće Andrijića u četvrtak, 18. srpnja u 10 sati, uvodnim izlaganjem, a uslijedit će razgovor s Paolom Magellijem, Ivicom Kunčevićem i Ivicom Prlenderom uz video prezentaciju o Dubrovniku kao idealnoj pozornici za scensko propitivanje klasika. Moderator razgovora na temu "Povijest ambijentalnog kazališta u Dubrovniku: kultura kao pokretač razvoja grada" je pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić. U umjetničkom dijelu programa prvog dana predstavit će se Bojan Gagić s interaktivnom zvučnom instalacijom Sretno mjesto u srednjovjekovnoj ljevaonici ispod Minčete u 20 sati.

Drugi dan počinje u 10 sati predavanjem dramaturga Rimini Protokolla i stručnjaka za izvedbene studije Imanuela Schippera na temu "Građani na pozornici i kazalište kod kuće: o gradu kao izvedbi i suizvođačkoj publici u novijim predstavama Rimini Protokolla", a nastavit će se izlaganjem "Baština i pokret" koje će održati voditelj programa u francuskom "Centre des monuments nationaux" Simon Pons Rotbardt.

Večernji dio programa osmišljen je u čast velikom redatelju Georgiju Paru koji je na Dubrovačkim ljetnim igrama sedamdesetih režirao "Život Eduarda II, kralja Engleske" te "Areteja" i "Kristofora Kolumba", tri predstave koje se mogu smatrati prekretnicom u povijesti teatra Igara, ali i suvremenog hrvatskog kazališta, barem kada je riječ o njegovim ambijentalnim promišljanjima i postignućima.

Predstavljanje knjige urednika Hrvoja Ivankovića "Grad-pozornica Georgija Para" uz prikazivanje dokumentarnog filma "Georgij Paro - Pospremanje" scenaristice Lade Džidić Barić i redatelja Siniše Bajta, nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije, održat će se 19. srpnja u 21:30 u atriju palače Sponza.

Treći dan simpozija posvećen je glazbi na Igrama i temeljen na razgovorima, komentarima, osvrtima i izvedbama iz arhiva Hrvatskog radija, a moderirat će ga muzikologinja Iva Lovrec Štefanović s početkom u 12 sati. "Zvuk koji osvaja prostor i prostor koji pokorava zvuk" - tema je koju će moderatorica otvoriti u razgovoru sadašnjih sudionika glazbene scene, uz natuknice iz arhivirane prošlosti, te otvaranje perspektiva novih obzora mogućnosti umjetničkih ostvarenja, budućih prostora, publike i glazbene izvedbe.

Umjetnički program u večernjim će satima posljednjeg dana simpozija, 20. srpnja ponuditi čak dva događanja. Festivalskoj će se publici na tvrđavi Bokar u 20 sati zvučnom instalacijom predstaviti Hrvoje Hiršl, dok će se od 21:30 u Lućijevoj Libertini moći čuti kako "Grad govori Držića" uz Natašu Dangubić i Doris Šarić Kukuljica.

Vodeći partner projekta "Future Epics" je Fondacija Heartefact iz Beograda, dok su uz Igre, kao prvog suorganizatora, ostali partneri: Centar za izvedbene umjetnosti Vitlycke (Tanumshede, Švedska) te organizacija civilnog društva Tasca (Barcelona, Španjolska). Koproducent umjetničkog popratnog programa simpozija je Art radionica Lazareti i njihov program "Grad je mrtav. Živio Grad!"

Dubrovačke ljetne igre zahvaljuju zakladi Caboga Stiftung na pomoći u realizaciji ovog programa.