Arheološki radovi podmorja Cavtata predstavljeni u Solunu

Arheološki radovi podmorja Cavtata predstavljeni u Solunu

Dubrovačko-neretvanska županija

Projektni partneri, među kojima i predstavnici Regionalne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, sudjelovali su na šestom "Bluemed" partnerskom sastanku održanom u grčkom Solunu 25. i 26. lipnja.

Projekt "Bluemed", čiji je glavni cilj valorizacija i zaštita podmorskih prirodnih i kulturnih nalazišta kroz aktivnosti planiranja, testiranja i upravljanja podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima ulazi u završnu fazu. Na sastanku su dogovoreni vremenski okviri i detalji preostalih aktivnosti te je analiziran dosadašnji napredak.

Regionalna agencija DUNEA u projektu sudjeluje kao vodeći partner za komunikaciju unutar partnerstva, ali i kroz aktivnosti na nalazištima amfora i dolija kraj Cavtata, jednog od pet projektnih pilot područja.

Nakon završenih arheoloških radova na cavtatskom pilot području izrađeni su i Idejni i Izvedbeni planovi za uređenje Centra za posjetitelje, koji bi u prostorijama franjevačkog samostana, u sklopu Arheološkog muzeja Konavala, trebao na moderan način i uz mnoštvo multimedijalne opreme prikazati sva bogatstva podvodnih nalazišta amfora i dolija. Nakon završetka radova i kratke obuke osoblja o korištenju multimedijalne opreme, koju će provesti projektni partneri, otvaranje Centra očekuje se u listopadu.

Drugog dana sastanka u sklopu Europskog pomorskog dana održano je "Bluemed" događanje "One Sea. A Common Culture. A Great Future", na kojemu su ugledni stručnjaci prezentirali napore u očuvanju podvodnih kulturnih i prirodnih dobara i njihovo održivo iskorištavanje u turizmu. Radove na cavtatskom pilot području prezentirao je predsjednik Zajednice ronilačkog turizma Hrvatske gospodarske komore, Vedran Dorušić koji je ujedno i član radnog tima koji je obavio arheološke radove.

Projekt BLUEMED, punog naziva "Planiranje, ispitivanje i upravljanje podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja", s ciljem razvoja održivog turizma i promocije Plavog rasta u obalnom području i otocima Mediterana provodit će se do siječnja 2020.

Uz partnere iz Grčke, Španjolske, Italije i Cipra, s hrvatske strane, osim Regionalne agencije DUNEA, sudjeluje i Sveučilište u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike i računarstva. Projekt BLUEMED sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupan proračun projekta je 2.797.549 eura, a osigurano je 85 posto sredstava proračuna, odnosno 2.377.916,65 eura.