Biro Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Dubrovniku

Biro Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Dubrovniku

Marko Lukunic/PIXSELL

Domaćin skupa je predsjednik hrvatskoga sabora Josip Leko koji se uvodno obratio nazočnima i istaknuo ulogu jačanja parlamentarne diplomacije posebno kad je riječ o stabiliziranju regije Jugoistočne Europe

U Dubrovniku boravi 40-ak članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe kao i čelnici Vijeća Europe. Održali su sastanak Biroa Parlamentarne skupštine Vijeća Europe nakon kojeg su posjetili povijesnu gradsku jezgru i razgledali dubrovačke znamenitosti.
Domaćin skupa je predsjednik hrvatskoga sabora Josip Leko koji se uvodno obratio nazočnima i istaknuo ulogu jačanja parlamentarne diplomacije posebno kad je riječ o stabiliziranju regije Jugoistočne Europe. Značaj parlamentarnih demokracija posljednjih godina je sve veći – istaknuo je među ostalim u svom govoru predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko i dodao kako „Republika Hrvatska i Hrvatski sabor parlamentarnu diplomaciju shvaćaju iznimno ozbiljno – prije svega s ciljem stabiliziranja Jugoistočne Europe.“
Predsjednik Sabora Josip Leko pohvalio je i angažman svih tijela Vijeća Europe u aktualnim zbivanjima u Europi, ali i šire. „Smatram da u rješavanju svih gorućih žarišta diplomacija treba ostati kao jedini kriterij u glavna smjernica djelovanja. Političko rješenje uvijek bi trebala biti prva opcija u kalkulacijama jer kako mi u Hrvatskoj kažemo – bolje je i tisuću dana pregovarati nego jedan dan rotovati.“ – zaključio je predsjednik hrvatskog sabora Josip Leko.
U radu skupa održanog u dubrovačkom Hotelu Palace sudjelovao je i predsjednik parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean Claude Mignon, glavni tajnik skupštine Wojciecha Sawickog i glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjorna Jaglanda.