Bratstvo svetog Stjepana poziva na godišnji kapitul

Bratstvo svetog Stjepana poziva na godišnji kapitul

Dubrovačka biskupija

Bratstvo svetog Stjepana iz Sustjepana, koje postoji već 565 godina, obaviještava sve svoje članove kako će se Godišnji kapitul bratstva svetog Stjepana održati u subotu 30. studenoga 2019. godine u 10 sati.

Podsjetimo, statut Bratstva svetog Stjepana sastavio je dubrovački kancelar "Ivan de Ugnonibus od Armina 1. siječnja 1454. godine, a pregledali su ga i odobrili dubrovački knez i Malo vijeće", te je već 5. siječnja iste godine, upisano i u Državnu knjigu Dubrovačke Republike.

Crkva sv. Stjepana u Sustjepanu najstarija je crkvica u Rijeci dubrovačkoj. Kroničari navode da je sagrađena darom hrvatskog kralja Stjepana Miroslava koji je 948. godine sa svojom suprugom Margaritom pohodio Dubrovnik. Izvorna crkvica građena vjerojatno u 10. stoljeću stradala je u požaru na blagdan sv. Stjepana 1869. godine. Prilikom obnove crkva je povišena te je sagrađena i sakristija.

Crkva svetog Stjepana u Domovinskom ratu bila je teško postradala, a obnovljena je već 1994. godine, u spomen na pale hrvatske branitelje Marija Zeleniku, Mirka Bitunjca, Mira Buntića i Šabana Islamovskog, koji su poginuli 6. prosinca 1991. godine, za najžešćeg napada jugovojske i crnogorskih četnika na Dubrovnik i okolicu.