Brošure o cijepljenju ZZJZ Dnž

Brošure o cijepljenju ZZJZ Dnž

Damir Spehar/PIXSELL

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije izdao je dvije brošure na temu cijepljenja.

Brošura „Cijepljenje - istine i zablude" namijenjena je zdravstvenim radnicima, kako bi što kvalitetnije i jednostavnije odgovorili na pitanja roditelja i pacijenata. Upravo za roditelje, ali i za sve koje zanima ova tema, osmišljena je druga brošura „Cijepljenje - pitanja i odgovori". U brošuri su dati odgovori na neka od najčešćih pitanja. Navodi u brošurama imaju izvore u stručnoj i znanstvenoj literaturi. Roditelji žele najbolje za svoju djecu, pa ih treba razumjeti i u slučaju odbijanja cijepljenja. Zato je važno prihvatiti njihovu zabrinutost i argumentirano odgovoriti na njihove nedoumice.
U brošurama su obrađeni razlozi koji se često navode kao povod za odustajanje od cijepljenja. Demantirana je tvrdnja kako zarazne bolesti nestaju zbog većeg standarda i boljih uvjeta života, a ne zbog cijepljenja. Ako se bolest i smatra iskorijenjena u određenoj zemlji, važno je održavati visoki stupanj procijepljenosti pučanstva jer uvijek postoji mogućnost unosa iz zemalja u kojoj je bolest još uvijek prisutna. Epidemija zaušnjaka u Dubrovniku 2005. g. pokazala je da su oboljele one osobe koje zbog ratnih zbivanja  nisu bile cijepljene ili su nepotpuno cijepljene.
Prema podacima iz Europske unije u posljednjih nekoliko godina, na 1.000 oboljelih od ospica, jedan umre, a na 5 oboljelih, jedna osoba bude hospitalizirana. Budući je 2010. i 2011. g. došlo do naglog porasta broja oboljelih od ospica u EU, Europska komisija izdala je preporuku o minimalnom 95%-tnom cijepnom obuhvatu. U brošuri se još navode i komplikacije bolesti iz kalendara cijepljenja na koje smo pomalo i zaboravili, upravo jer su ove bolesti rijetke zahvaljujući cijepljenju.
Zorni primjeri su deformiteti i smrti novorođenčadi zbog rubeole majke, sterilitet i gluhoća zbog zaušnjaka, te smrt zbog ospica i hripavca. Tiskano izdanje brošure namijenjene roditeljima moći će se dobiti kod liječnika cjepitelja, dok se u pdf formatu može u svako doba pogledati na našim internetskim stranicama  www.zzjzdnz.hr .