Damir Fabijanić predstavio "Dubrovnik..."

Damir Fabijanić predstavio "Dubrovnik..."

Foto: Damir Fabijanić

Promocija trećeg, potpuno obnovljenog i dopunjenog izdanja fotomonografije "Dubrovnik..." Damira Fabijanića, fotografa čiji su najznačajniji projekti povezani s Dubrovnikom i dubrovačkim krajem, održana je u četvrtak navečer u palači Sponza.

Na promociji je govorila ravnateljica Državnog Arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak, o samoj knjizi i značenju cijelog projekta "Dubrovnik…" detaljnije je govorio autor Damir Fabijanić, a tekstove španjolskog literarnog nobelovca Camila Jose Cele te Radovana Ivančevića iz knjige čitao je Ivica Puljić.

Knjiga predstavlja vrhunac 30-godišnjeg autorovog samostalnog rada u kojem je na jedinstven način zabilježio tri desetljeća turbulentne povijesti Dubrovnika u vremenskom ciklusu mir-rat-mir i kao važan svjedok fotografski je zabilježio najvažnije trenutke prije, za vrijeme i poslije Domovinskog rata.

Jedinstveni parovi fotografija - isti motivi prije i poslije razaranja, te, kasnije, 'optimistički' parovi (prije i poslije obnove) na najbolji način ilustriraju dubrovačka ratna vremena i posljedice na zaštićenoj svjetskoj baštini (UNESCO).

Dugogodišnjim strpljivim radom u dosljednom građenju autorskog koncepta Fabijanić je dokumentarnu fotografiju uzdigao na nivo impresivnog autorskog djela koje je pri tom zadržalo sve karakteristike dokumentarnosti.

Unatoč brojnim uspješnim inozemnim predstavljanjima istoimene izložbe u najznačajnijim prostorima Europe i Južne Amerike, nagradama za prethodna izdanja knjige, samo zahvaljujući iznimnoj autorovoj upornosti, ova knjiga realizirana je kao konačan rezultat trajne vrijednosti.