Do 11 sati glasovalo oko 15 % birača

Do 11 sati glasovalo oko 15 % birača

Za današnje lokalne izbore na području Dubrovačko-neretvanske županije otvoreno je 237 biračkih mjesta na koja je ukupno upisano 107 tisuća i 938 birača. Od toga je do 11 sati, prema obrađenim podacima sa 178 biračkih mjesta, glasovanju pristupilo 15,45 posto birača. U gradu Dubrovniku na 59 biračkih mjesta upisano je ukupno 37 tisuća i 880 birača, a od toga je do 11 sati glasovalo 15,1 posto. Četiri su kandidata za dubrovačko-neretvanskog župana i 7 kandidacijskih lista za Županijsku skupštinu, a za dubrovačkog se gradonačelnika natječe 7 kandidata uz 11 kandidacijskih lista za Gradsko vijeće.

U Hrvatskoj nešto više od 3,7 milijuna birača bira lokalne dužnosnike za iduće četiri godine. Na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9576. Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. Lokalni čelnici biraju se izravno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji će glasovati. Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, za 14 dana održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova. Teoretski moguće je da u drugi krug uđe više kandidata, ako osvoje jednak broj glasova. U općinska i gradska vijeća bira se 7367 vijećnika, a u županijske skupštine 887 zastupnika.  U županijama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine više od pet posto stanovništva te u općinama i gradovima u kojima su zastupljeni s više od 15 posto, pripadnici nacionalnih manjina mogu birati i zamjenike lokalnih čelnika iz svojih redova. Birališta se zatvaraju u 19 sati i do tada traje izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena. Iza 19 sati mogu se objavljivati izlazne ankete, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju.  Podaci o privremenim i trenutnim rezultatima lokalnih izbora iz Državnog izbornog povjerenstva  dostupni su na  mrežnim stranicama www.izbori.hr.

Prema dojavama promatrača GONG-a i građana izborno jutro  i uglavnom je proteklo s manjim brojem kršenja izbornog procesa. Očita je nedovoljna educiranost biračkih odbora (Split) i nekih izbornih povjerenstava (Orebić, Šibenik) što je vidljivo iz nesnalaženja u novim pravilima provedbe lokalnih izbora, neosiguravanja tajnosti glasanja, isticanja vjerskih obilježja na biračkim mjestima te nepriznavanja službenih promatračkih iskaznica. Stoga, GONG apelira na biračke odbore da poštuju izborni proces te nikako ne vode posebne neslužbene evidencije birača koji su glasali i za koga su glasali jer se time otvara mogućnost za nezakonit utjecaj na birače, što je kažnjivo Kaznenim zakonom.Najčešće dojave građana odnose se na kršenje izborne šutnje i nagovaranje birača da izađu na izbore te glasaju za određenog kandidata od strane gotovo svih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata, i to:  dijeljenjem letaka (Batina, Kukljica, Velika Gorica, Vodice, Vukovar, Zagreb), slanjem sms poruka (Đakovo, Split, Zagreb, Župa Dubrovačka) i e-mailova (Split, Zagreb), telefonskim pozivima (Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb) te promocijom kroz lokalne medije (Vukovar). GONG poziva kandidate da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače te promidžbenih aktivnosti, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama, danas do 19 sati do kada traje izborna šutnja.  Izborni dan GONG promatra uz pomoć 66 educiranih promatrača raspoređenih u 33 mobilna tima koji obilaze određena „najkritičnija“ biračka mjesta te dojavljuju nepravilnosti.  Građani mogu dojaviti primjedbe  GONG-u putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01 4825 444 te Facebook i Twitter profila.