Dobitnici Nagrade Orlando Hrvatske radio televizije

Dobitnici Nagrade Orlando Hrvatske radio televizije

Nagradu Orlando Hrvatske radio televizije, ove će godine dobiti predstava Othello u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i režiji Ivice Boban, te ruski virtuoz, violinist Aleksey Semenenko i te klaviristica Inna Firsova, a posebno priznanje dobit će Balet Slovenskog narodnog gledališča Maribor.

Nagrada Orlando već se četiri desetljeća dodjeljuje za najbolja dramska i glazbena umjetnička ostvarenja Dubrovačkih ljetnih igara. 

Ocjenjivački sud za dramski dio programa Dubrovačkih ljetnih igara  radio je u sastavu Hrvoje Juvančić, Petra Jelača i Mare Sesardić, a za glazbeni dio programa u sastavu Goran Merčep, Dubravka Tomšić i Maroje Brčić. 

Othello“ je izniman i uočljivo natprosječan umjetnički doseg cjelokupne stvaralačke skupine okupljene oko predstave. Redateljica Ivica Boban vješto je iskoristila sve scensko prostorne planove i izražajne mogućnosti prostora Lovrijenca. Ogoljavajući dramaturški Shakspearea do prirodnosti dobra i banalnosti zla, a zatim ga prilagođavajući duhu vremena sažetošću, dinamikom i izrazitom vizualnošću, s iznimnom je lakoćom i elegancijom ponudila gledatelju sve ono što kazalište u svojoj srži i jest: i gluma i pokret i glazba. Izniman glumački ansambl predvođen je klasičnom scenskom karizmom i impostacijom osjećajnih stanja glavnog lika koje pokazuje Dragan Despot kao Othello, a zatim i Rakanom Rushaidatom kao Jagom u snažnoj, ali i preciznoj, filmski uvjerljivoj glumačkoj izvedbi, dok mlada Anja Đurinović kao Desdemona uz lepršavu glumačku svježinu pokazuje i vrhunsku tjelesnu artikulaciju. I ostatak glumačke postave, svojom ujednačenošću i očitim naporom oko svakog detalja, tijekom predstave lakoćom zadobiva pozornost gledatelja koji bivaju snažno uvučeni u kompaktnu scensku igru. Nagrada Orlando dodjeljuje se predstavi „Othello“ jer je postavljena u tradiciji najboljih dramsko ambijentalnih dosega Dubrovačkih ljetnih igara, ali je pri tome i svojom sažetošću i izravnom jasnoćom izričaja posve u duhu današnjeg vremena. Predstava je to koja vraća nadu u repertoarno hrvatsko kazalište.  

Nagradu Hrvatske radiotelevizije Orlando za najbolju glazbenu izvedbu na ovogodišnjim 67. dubrovačkim ljetnim igrama dobivaju Aleksey Semenenko i Inna Firstova. U ovogodišnjem cjelokupnom glazbenom programu 67. dubrovačkih ljetnih igara zabljesnuli su mladi umjetnici okupljeni u ciklusu nazvanom «U susret budućnosti». Dojmljivom umjetničkom osobnošću izdvojili su se violinist Aleksey Semenenko i klaviristica Inna Firsova, čiji je prvi nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama odisao duboko promišljenom izvedbom i vrhunskom lakoćom zajedničkog muziciranja.  

Balet Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora zaokuplja pozornost gledateljstva na Dubrovačkim ljetnim igrama još od svojega prvog gostovanja godine 1999. s Tangom, zatim Romeom i Julijom, Opasnim vezama, Rekvijemom za dvije stolice i Stabat Mater te, na ovogodišnjim 67. dubrovačkim ljetnim igrama, s Carmen i premijerno izvedenim Poslijepodnevom jednog faunaVrhunsko plesačko umijeće ansambla, maštovite koreografije i visoki umjetnički dometi konstanta su višegodišnjih nastupa baleta SNG-a na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Podsjećamo da je HRT četrdesetu godišnjicu nagrade Orlando i svoju suradnju s Dubrovačkim ljetnim igrama koje prati od samih početaka, obilježio ne samo dokumentarnim filmom "Igre od Orlanda" koje se prikazuju večeras na 3. programu HTV-a, nego i istoimenom izložbom u palači Sponza u Dubrovniku, te odabranim arhivskim programom "HRT pamti Dubrovačke ljetne igre u ljetnom kinu Slavica.Svečana dodjela nagrade Orlando, održat će se večeras kao uvod u gala koncert Simfonijskog orkestra HRT-a, pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, uz solistice Valentinu Fijačko Kobić i Dubravku Šeparović Mušović, te  kvartet Henschel koji će uveličati zatvaranje 67. Dubrovačkih ljetnih igara. Hrvatska radio televizija izravno će prenositi koncert s početkom u 22,00 sata na 3. programu HTV-a i 3. programu HR-a.