Dolazak Angele Merkel dokaz podrške zemljama JI Europe

Dolazak Angele Merkel dokaz podrške zemljama JI Europe

Na skupu Brdo-Brijuni, neformalnom sastanku u tzv. Gymnich formatu, predsjednici zemalja bivše Jugoslavije i Albanije u Dubrovniku su s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarali o političkoj situaciji i odnosima u regiji, nastavku politike proširenja Europske unije, ključnim infrastrukturnim projektima u ovom dijelu Europe i energetskoj politici

„Smatram da je sudjelovanje Njemačke velika čast i znak naše velike povezanosti, kao i činjenice da zajedno želimo raditi na budućnosti ove regije“ – izjavila je nakon sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa njemačka kancelarka Angela Merkel.
„Želim se obratiti žrtvama katastrofe od poplava i izraziti sućut. Bio je to i veliki znak razumijevanja i podrške različitih zemalja i entiteta koje je poplava pogodila. Unatoč etničkim razlikama ljudi su jedni drugima pomagali čemu se želi priključiti i Njemačka. I zato je proces Brdo-Brijuni vrlo važan jer treba razgovarati o zajedničkim pitanjima. Mi smo ovdje kako bismo vam dali podršku. Sve ove države imaju perspektivu ulaska u Europsku uniju. Na kraju njihovog procesa stoji članstvo u Europskoj uniji, a dobar primjer su Slovenija i Hrvatska. Ostale zemlje u različitim su stadijima, a taj proces ovisi i o uvjetima u pojedinačnim  zemljama. Danas sam osjetila želju svih zemalja da se uklone prepreke koje još uvijek postoje.“ – istaknula je kancelarka Merkel koja se posebno osvrnula na gospodarske perspektive zemalja jugoistoka Europe.
„Govorili smo o infrastrukturnim projektima i energetskim pitanjima, ali i projektima cestogradnje i željezničkih pruga s ciljem približavanja zemalja. Tome u prilog govori i podatak kako je Europska unija do 2020. osigurala 11,7 milijardi eura za takve projekte. Sada možemo preuzeti loptu i 28. kolovoza na zajedničkom sastanku u Berlinu raspravljati kako bi se uklonile prepreke u ostvarivanju tih projekata.“ Upitana o odnosima Hrvatske i Njemačke u posljednjih godinu dana od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, posebno nakon slučaja Perković kancelarka Merkel je istaknula: „Nalazimo se na dobrom putu i vjerujem da su hrvatsko-njemački odnosi tradicionalno dobri, a takvi su bili i u posljednjoj godini. Naši odnosi nisu samo kvalitetni preko političkih institucija, već i između ljudi. Hrvatska ne prolazi kroz jednostavne trenutke kad je gospodarska situacija u pitanju, ali imamo izvrsne odnose.“ – istaknula je kancelarka Merkel.
„Sastanak predsjednika država u regiji održan je kako bi se raspravila važna politička pitanja jedinstva Europe, infrastrukture i energetike.“ – izjavio je po završetku sastanka predsjednik RH Ivo Josipović i dodao kako „su raspravu obilježila najvažnija načela Europske unije mir, sigurnost, solidarnost, gospodarski razvoj i blagostanje. Želja svih je da cijeli jugoistok Europe bude u Europskoj uniji kada za to budu ispunjeni uvjeti. Na sastanku se kao važna vrijednost europske unije posebno istaknula solidarnost koju su svi iskazali prema zemljama pogođenim katastrofalnim poplavama. Bilo je riječi i o jačanju regionalne suradnje, ali i institucionalne suradnje sa zemljama u regiji što je dio i gospodarske i političke socijalizacije. Hrvatska i Slovenija bit će snažni glasnogovornici europskog puta zemalja u regiji. Pozdravili smo sve pozitivne procese kao što je napredak u pregovorima između Beograda i Prištine, ali i različite uspjehe na području gospodarstva te demokratskog jačanja svih zemalja u regiji. Sve države odgovorne su za reforme koje se događaju i državama jugoistočne Europe. One su pretpostavka političkih reformi i pomirbi. Bez toga nema napretka. Govorili smo i o lošem stanju infrastrukture prije svega pomorske i energetske. Za ta je pitanja Hrvatska vitalno zainteresirana. Posebno smo govorili o željezničkom pravcu Munchen – Istanbul, ali i Jadransko-jonskoj autocesti. Podržana su i sva nastojanja da se okupi premijere koji bi trebali razgovarati o provedbi energetskih i infrastrukturnih projekata“ – zaključio je nakon sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa predsjednik RH Ivo Josipović.