Drugi slučaj koronavirusa muškarac koji se vratio sa skijanja u Bugarskoj

Drugi slučaj koronavirusa muškarac koji se vratio sa skijanja u Bugarskoj

Radio Dubrovnik

Županijski krzni stožer potvrdio ja na konferenciji za medije kako je potvrđen drugi slučaj koronavirusa u Dubrovniku, a riječ je o muškarcu (1955. godište), koji je s obitelji bio na skijanju u Bugarsku, a u Dubrovnik se vratio u srijedu te se odmah po prelasku granice stavio u samoizolaciju.

Zaraženi se sad nalazi u izolaciji u Općoj bolnici Dubrovnik i dobrog je općeg stanja.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je da su kontakti utvrđeni u krugu obitelji, jer su odmah po prelasku granice bili u samoizolaciji.

„Ključno je shvatiti da je svaki pojedinac bitan, jer ako pojedinac može spriječiti širenje bolesti puno lakše ćemo se nositi s epidemijom. Svako kršenje mjera povećava opasnost od širenja bolesti“, rekao je Lakić.

Govoreći o prvom slučaju u Zračnoj luci Dubrovnik, rekao je kako se ne može biti siguran je li zaraza krenula iz Zračne luke, ali da je vrlo moguće. Dodao je kako su obrađeni svi kontakti zaražene spremačice i u samoizolaciji su, uključujući djelatnike Zračne luke te dvije liječnice i nekoliko medicinskih sestara iz zdravstvene službe.

Zamjenik župana i načelnik županijskog Kriznog stožera Joško Cebalo rekao je kako su iz od početka pandemije ukupno upućena 42 uzorka, od čega dva pozitivna.

„Testirana su i 32 zaposlenika bolnice, a dosad je 18 nalaza negativno, a još 14 čekamo. U samoizolaciji u županiji je 311 osoba, kao i 2 zaposlenika Zračne luke Dubrovnik. Zaprimljeno je 30 prijava o kršenju mjere samoizolacije, a utvrđena su tri", rekao je Cebalo.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je situacija u bolnici pod nadzorom, a pacijenti s koronavirusom su dobrog općeg stanja i u izolaciji. Dodao je kako će se od sutra u postojećem objektu pred bolnicom raditi probir pacijenata s respiratornim efektima. Danas još očekujemo slanje desetak uzoraka, od čega je dvoje pacijenata trenutno u obradi. Još sedam zaposlenika Zračne luke će proći probir“, izjavio je Bekić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ocijenio je kako je epidemiološka situacija u županiji dobra, a građani i gospodarstvenici se odgovorno odnose prema naloženim mjerama.