Dubrovački HLZ o štrajku liječnika

Dubrovački HLZ o štrajku liječnika

Zvonimir Pandza/Vecernji list

HLZ Dubrovnik: Apeliramo na sve sudionike pregovora, koji su se po našem mišljenju neopravdano dugo otegli, da ih što prije konstruktivno okončaju imajući u vidu dobrobit naših bolesnika ali i očuvanje sustava.

Hrvatski liječnički zbor  - podružnica Dubrovnik oglasio se priopćenjem za javnost u kojem se među ostalim navodi: „Gledajući sve veći broj mladih, školovanih i perspektivnih stručnjaka kako nas napuštaju, bilo je krajnje vrijeme poduzeti aktivnosti u cilju pokušaja očuvanja bar dijela postojećeg sustava jer je ljudski potencijal u svemu najznačajniji. Ponosni smo na naše članove koji su se unatoč ozbiljnim problemima i brojnim otežavajućim okolnostima i u svojoj borbi za dobrobit struke i staleža a na koncu i cijelog sustava, sačuvali osnovni stav svih liječnika da se ne smije naškoditi bolesniku bez obzira na okolnosti.
Na žalost, postoje još mnogi koji nisu razumjeli tu našu poruku i taj naš stav doživljavaju kao slabost a ne snagu. Zahvalni smo našim bolesnicima koji nas podržavaju jer imaju u nas povjerenja i svjesni su kako je ovo borba za očuvanje sustava o kojemu ovise i bez kojega bi se razina zdravstvene skrbi značajno pogoršala. Daljnja degradacija sustava bi dovela do prevelike ovisnosti o privatnom sektoru, značajnog smanjenja dostupnosti zdravstvene zaštite i podjele društva na one koji je sebi mogu li ne mogu priuštiti. Zbog posljednjih izjava se pribojavamo kako zapravo nema dovoljno razumijevanja za navedeno kod onih koji su u biti zaduženi za očuvanje sustava. Nemamo kompetencija niti namjere ulaziti u sferu političkih odluka i radnog zakonodavstva ali smatramo da liječnici koji nisu izišli na ulice već su ostali u svojim bolnicama raditi sve ono što je bilo neophodno za dobrobit bolesnika ne smiju ostati neadekvatno nagrađeni za učinjeni posao.
Takav stav bi mogao dovesti do pogoršanja i ovako napete situacije. Liječnike je teško „istjerati“ iz zdravstvenih ustanova jer uvijek mislimo da možemo još nekome pomoći. Na žalost, iskustvo nas uči da kada nas se istjera onda odemo daleko i rijetko se vratimo. Zbog toga apeliramo na sve sudionike pregovora, koji su se po našem mišljenu neopravdano dugo otegli, da ih što prije konstruktivno okončaju imajući u vidu dobrobit naših bolesnika ali i očuvanje sustava. Napominjemo kako se i nakon toga mora zajednički još puno raditi na preoblikovanju i prilagodbi zdravstvenog sustava u sustav održiv u novonastalim okolnostima i društvenim promjenama.“ – zaključuje se među ostalim u priopćenju predsjedništva podružnice Dubrovnik Hrvatskog liječničkog zbora.