Dubrovački šahisti izgubili prvoligaški status

Dubrovački šahisti izgubili prvoligaški status

Marko Prpic/PIXSELL

Nakon dvanaest godina (od 2007.) prva ekipa Šahovskog kluba "Dubrovnik" izgubila je prvoligaški status i u 2020. nastupit će u II. hrvatskoj šahovskoj – skupina jug. Epilog je to ovogodišnjeg nastupa na 28. ekipnom prvenstvu Hrvatske koje je održano u Malom Lošinju od 27. rujna do 6. listopada.

Ako se uzme u obzir da je ekipa "Dubrovnika" po zbirnom aktualnom rejtingu bila 9. od 10 sudionika i već u startu praktično bila na putu u niži rang, taj rezultat i nije iznenađujući. Iako se za konkurente ne može reći da su bili superiorni, ipak su po pločama bili ujednačeniji što se pokazalo presudnim.

U ovogodišnjem prvenstvu Hrvatske – 1. B liga nastupilo je 10 ekipa, a igralo se po Berger sustavu u 9 kola /svatko sa svakim/.

U krajnjem poretku ŠK Dubrovnik zauzeo je pretposljednje, 9. mjesto, pri čemu je izgubio čak osam mečeva i to s pobjednikom Sljeme Agroproteinkom 2,5:3,5, drugoplasiranom Pulom s 2:4 /obje ekipe su novi I.A ligaši/, Đurom Đakovićem iz Slavonskog Broda 2,5:3,5, Brdima iz Splita 2:4, Vinkovcima 1,5:4,5, Bjelovarom 2:4, Stridonom iz Štrigove s 1:5 i Šibenikom /koji je također ispao iz ove lige/ s 2,5:3,5. Jedina pobjeda ostvarena je nad Goranom iz Bibinja s 3,5:2,5.

Na izuzetno jakoj 1. ploči velemajstor Nikola Đukić osvojio je 3 boda iz 9 partija, na drugoj međunarodni majstor Željko Bogut 1 iz 9, na trećoj međunarodni majstor Ivan Galić 6,5 iz 9 /najuspješniji/, na četvrtoj FIDE majstor Ivan Bender 2 iz 9, na petoj međunarodni majstor Patrick Levačić 4,5 iz 9, na šestoj FIDE majstor Augustin Brnas 1,5 iz 6 i prva rezerva majstorski kandidat Ivo Ivanković 1 iz 3.

Priredio: Bajro Sarić