DUNEA na međunarodnoj konferenciji projekta "Bluemed"

DUNEA na međunarodnoj konferenciji projekta "Bluemed"

Dubrovačko-neretvanska županija

Predstavnici Regionalne agencije DUNEA Bruno Bebić i Stjepan Rezo sudjelovali su u Ateni na međunarodnoj konferenciji projekta "Bluemed" o upravljanju pristupačnim podvodnim kulturnim i prirodnim nasljeđima "Zaronite u plavi rast".

Konferencija je održana u organizaciji "Bluemed" projektnih partnera Sveučilišta Patras i Regije Tesalija.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 300 sudionika i čak 55 govornika iz 11 zemalja, a bila je to izvrsna prilika za podvodne arheologe, javne organizacije, lokalne samouprave, sveučilišta, istraživače mora, nevladine organizacije, turističke organizacije, ronioce i ostale za razmjenu mišljenja o problemima i rješenjima za podvodnu prirodnu i kulturnu baštinu.

Tijekom konferencije raspravljalo se o upravljanju i zaštiti dostupnih mjesta podvodne kulturne baštine i ronilačkih parkova, inicijativi za održivi plavi turizam kroz dostupna UCH mjesta i ronilačke parkove te o tehnologiji za pružanje iskustava ronjenja na suhom.

Sudionici konferencije imali su priliku roniti na pilot lokaciji s naočalama i opremom Virtual Reality koje je osiguralo Sveučilište u Kalabriji. U Ateni je održan i sastanak projektnih partnera na kojem su dogovorene i završne aktivnosti projekta Bluemed.

Regionalna agencija DUNEA u projektu sudjeluje kao vodeći partner za komunikaciju unutar partnerstva, ali i kroz aktivnosti na nalazištima amfora i dolija kraj Cavtata, jednog od pet projektnih pilot područja.