Ekološki incident: U Prigradici se izlila veća količina hidrauličnog ulja

Ekološki incident: U Prigradici se izlila veća količina hidrauličnog ulja

Općina Blato

Načelnik Općine Blato Ante Šeparović objavio je kako se u nedjelju u uvali Prigradica dogodio teži ekološki incident gdje je iz maune – klapete, kojom se vrši nasipavanje škojere, istekla veća količina hidrauličnog ulja i zagadila oko 25000 metara četvornih luke Prigradica.

"Poštovani sugrađani!

24. lipnja 2019. godine zbog onečišćenja mora zemljanim materijalom i mineralnim uljima, negodovanja turista, iznajmljivača i najave odlaska gostiju iz Prigradice, zatražio sam hitan prestanak radova na nasipavanju obrambenog kamenometa na lukobranu upućen Lučkoj upravi DNŽ- ravnatelju Antunu Banovcu i Niki Butiganu, nadzornom inženjeri Ivici Soči, županu DNŽ Nikoli Dobroslaviću i ministru pomorstva, prometa i veza Olegu Butkoviću.

Također sam upozorio na nova velika puknuća 'jige' koja se i dalje ubrzano povećavaju. Navedeni dopis nalazi se na web stranicama Općine Blato i čitao se je na radiu Blato.

Zbog turističke sezone i onečišćenja mora zemljanim materijalima i uljima na zabranu radova od strane Općine Blato izvođač se oglušio te nastavio raditi, kako doznajemo, uz odobrenje Lučke uprave DNŽ koja je nositelj ovog Projekta.

U nedjelju 30. lipnja 2019. godine dogodio se je teži ekološki incident gdje je iz maune – klapete, kojom se vrši nasipavanje škojere, istekla veća količina hidrauličnog ulja i zagadila oko 25000 metara četvornih luke Prigradica.

Zbog ovakvog neodgovornog ponašanja nadležnih službi hitno sam sazvao sastanak kako bi se dogovorili daljnji koraci u sanaciji i sprečavanju posljedica onečišćenja kako na flori i fauni uvale tako i nastavka turističke sezone.

Sastanak sam pokušao dogovoriti u nedjelju, ali aktivni sudionici ovog projekta nisu se javljali na telefonske pozive.

U ponedjeljak 1. srpnja 2019. godine upućen je dopis Državnom inspektoratu nadzora zaštite okoliša, inspektorici Sanji Žuvela koja bi trebala izići na teren u najkraćem roku.

Nažalost, svojeglavost i nepoštivanje volje mještana Blata, iznajmljivača, gostiju i Općine Blato dovelo je do ovog velikog ekološkog incidenta.

Smatramo da će odgovorne službe za postupanje pozvati mjerodavne na odgovornost zbog koje će snositi posljedice.

NAČELNIK

Ante Šeparović"