Epidemija gripe: do 13. siječnja u županiji 786 oboljelih

Epidemija gripe: do 13. siječnja u županiji 786 oboljelih

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Od početka studenog 2018., kada je u Pločama registriran prvi oboljeli od gripe, do 13. siječnja 2019. Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije ukupno je prijavljeno 786 oboljelih. Radi se o klinički prijavljenim slučajevima, objavio je ZZJZ.

Najveći broj prijava oboljelih pristigao je Odjelu za epidemiologiju Metković (462), zatim Ploče (183), Korčula (74) i Dubrovnik (67).

Iz prijava oboljelih od gripe vidljivo je kako najveći broj oboljelih u radno aktivnom stanovništvu, u dobnoj skupini od 30 do 64 godina, a koje se i najmanje cijepi protiv gripe, kao i djece mlađeg uzrasta. Od 270 laboratorijskih pretraga (imunokromatografskih) na virus gripe u Službi za mikrobiologiju je izoliran virus gripe tip A u 53 oboljelih, dok je samo u dva slučaja dokazan virus gripe tip B.

"Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku, odnosno sami se liječe, a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza", istaknuo je voditelj Službe za epidemiologiju Miljenko Ljubić.

Prema podacima dobivenih sa terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, procjena je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone cijepilo protiv gripe oko 6.300 osoba. I ove sezone vladao je nešto veći interes žitelja naše županije za cijepljenje protiv gripe (gotovo 500 osoba više nego prošle godine).

"Odaziv na cijepljenje, kao najučinkovitije prevencije protiv ove bolesti, trebao bi biti mnogo veći. Za podsjetiti je kako smo prije nekih 10-ak godina u županiji cijepili i do 15.000 osoba", upozorio je Ljubić.

Ljubić je dodao kako se još uvijek ne može pretpostaviti koliki će biti broj oboljelih u ovoj sezoni jer poznato je kako je javljanje oboljelih posljednjih godina zamijećeno sve do konca travnja.