Epidemija gripe: do 27. siječnja u županiji 1128 oboljelih

Epidemija gripe: do 27. siječnja u županiji 1128 oboljelih

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Od početka studenog 2018., kada je u Pločama registriran prvi oboljeli od gripe u županiji, do 27. siječnja 2019. Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 1 128 oboljelih. Radi se o klinički prijavljenim slučajevima, objavio je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Najveći broj prijava oboljelih pristigao je Odjelu za epidemiologiju Metković (542), zatim Ploče (234), Dubrovnik (187) i Korčula (165).

Od 377 laboratorijskih pretraga (imunokromatografskih) na virus gripe u Službi za mikrobiologiju našega Zavoda je izoliran virus gripe tip A u 76 oboljelih, dok je samo u dva slučaja dokazan virus gripe tip B.

"Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza", stoji u priopćenju koje potpisuje voditelj Službe za epidemiologiju Miljenko Ljubić.

Prema podacima dobivenih sa terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, procjena je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone cijepilo protiv gripe oko 6 300 osoba.

"I ove sezone vladao je nešto veći interes žitelja naše županije za cijepljenje protiv gripe (gotovo 500 osoba više nego prošle godine). Ipak mišljenja smo kako bi odaziv na cijepljenje, kao najučinkovitije prevencije protiv ove bolesti, trebao biti mnogo veći. Za podsjetiti je kako smo prije nekih 10-tak godina u županiji cijepili i do 15 tisuća osoba", ističe Ljubić.

Iz prijava oboljelih od gripe vidljivo je kako je najveći broj oboljelih u dobnoj skupini od 30 do 64 godina (radno aktivno stanovništvo), a koje se i najmanje cijepi protiv gripe, kao i djece mlađeg uzrasta.

"Još uvijek se ne može pretpostaviti koliki će biti broj oboljelih u ovoj sezoni jer poznato je kako je javljanje oboljelih posljednjih godina zamijećeno sve do konca travnja", zaključuje Ljubić.