Europski tjedan robotike

Europski tjedan robotike

Foto: Arhiv Radio Dubrovnika

U Europskom tjednu robotike, čija je glavna ideja vodilja je zainteresirati učenike i studente za obrazovanje i zaposlenje u znanosti, inženjerstvu, tehnologiji i matematici te ih upoznati s trenutnim stanjem u znanosti i razvoju na području robotike, Dubrovnik ima tri prijavljena događanja.

Kako bi se istraživanje i razvoj na području robotike približili širokoj populaciji, 2011. godine je prvi puta organiziran događaj pod nazivom Europski tjedan robotike. Inicijativu je pokrenula zajednica European Robotics Community, a znanstveno-obrazovne ustanove i različite organizacije odazvale su se i sudjelovale u ovom događaju diljem Europe. Od samog početka, glavna ideja vodilja je zainteresirati učenike i studente za obrazovanje i zaposlenje u znanosti, inženjerstvu, tehnologiji i matematici te ih upoznati s trenutnim stanjem u znanosti i razvoju na području robotike. 2013. godine u ovom projektu organizirana su  334 različita događaja u 24 zemlje na kojima je sudjelovalo više od 55 000 sudionika.Ove godine, Hrvatska se uključila u Europski tjedan robotike po prvi puta. Prijavljeno je  nekoliko događaja u Dubrovniku, Osijeku i Zagrebu.  Sve događaje možete vidjeti ovdje:http://www.eu-robotics.net/cms/index.php?idcatart=3086
Dubrovnik ima čak tri prijavljena događaja. Prvi događaj odvija se u Informatičkom klubu Futura u utorak, 25.studenog s početkom u 18:00 sati u obliku radionice robotike za osnovnoškolce. 
Drugi događaj je realiziran u sklopu Foruma mladih kada će Informatički klub Futura sudjelovati na izložbi Rukama složeno s izloškom raskrižja Ilijina Glavica sa semaforima koje su konstruirali i isprogramirali polaznici Futurinih radionica. Izložba se otvara u srijedu 26.11.2014. u 18:00 u prostorima Art radionice Lazareti.
Treći događaj u Dubrovniku rezultat je suradnje Rochester Institute of Technology, RIT Croatia i Informatičkog kluba Futura. Predavanje na temu „Arduino roboti“ se održava u petak 28.11.2014 s početkom u 14 sati na RIT Croatia (Don Frana Bulića 6, Dubrovnik).