Filipović: Temi rata u Hrvatskoj se emocionalno podilazilo

Filipović: Temi rata u Hrvatskoj se emocionalno podilazilo

Dubrovačke knjižnice/Vedran Levi

U sklopu druge suradnje Libertas međunarodnog sveučilišta i Dubrovačkih knjižnica u Čitaonici Narodne knjižnice Grad održano je predavanje Vladimira Filipovića o međunarodnoj zajednici i ratu u Hrvatskoj (1991-1995.).

Filipović je obrazložio kako je u akademskim istraživanjima rat u Hrvatskoj tema kojoj se emocionalno podilazilo.

„Bio je to visoko internacionalizirani rat u kojeg je bio upleten niz međunarodnih aktera od makrorazine, međunarodnih posrednika, Europske zajednice, SAD-a, do mikrorazine, europskih promatrača i vojnika”, rekao je Filipović.

Hrvatska je vodila rat, borila se za svoju neovisnost, za teritorijalnu cjelovitost, i tada se javljaju međunarodni posrednici kojeg čine Europska zajednica, a kasnije Ujedinjeni narodi. Istaknuo je devedesete godine kao period u kojem postoji samo jedna dominantna sila.

„Osim Europske zajednice u Europi koja je prerasla u EU, to je SAD. Međunarodno posredovanje SAD-a, njena politička potpora, imenovanje američkog generala za misiju UN-a, išlo je Hrvatskoj u korist. Bilo je niz posredničkih inicijativa i ne može se reći da je međunarodna zajednica zaslužna za Hrvatsku neovisnost i teritorij, ali može se reći kako je ona to nevoljko htjela – objasnio je Filipović te ukazao na moguće drugačije tumačenje uloge međunarodne zajednice.

Vladimir Filipović docent je na Libertas međunarodnom sveučilištu u Zagrebu i Dubrovniku. Autor je većeg broja znanstvenih članaka i zapažene knjige „Ispod plavih šljemova: motivi država za sudjelovanjem u misiji UNPROFOR 1992.-1995.” objavljene 2015. u Zagrebu i Sarajevu.