Franković izrazio sućut obitelji Iva Grbića

Franković izrazio sućut obitelji Iva Grbića

Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je sućut obitelji dubrovačkog akademskog slikara Iva Grbića povodom smrti umjetnika u 89. godini njegova života. Pismo sućuti prenosimo u cijelosti.

Poštovana obitelji,

u velikoj tuzi i uz duboko žaljenje dočekali smo vijest da nas je zauvijek napustio ugledni dubrovački umjetnik, gospar Ivo Grbić.

Svojim dugogodišnjim i iznimno plodonosnim radom, ali i cijelim bićem, svojim ophođenjem, gospar Grbić utjelovljivao je duh ovog grada.

Utkan je u gradivo tkivo Dubrovačkih ljetnih igara. S njima je kao mladić stasao, a neumorno ih prateći tijekom sedam desetljeća, bilježio je i svojim radovima kroz osobnu viziju dokumentirao samu srž Festivala.

U srpnju prošle godine družili smo se na otvaranju velike retrospektivne izložbe njegovih likovnih radova vezanih uz Igre i neizbježnog Držića, i to upravo u Domu Marina Držića, u kući u Širokoj, u kojoj je svoje djetinjstvo i sam proveo. I tada je iz njega isijavala svojstvena mu vedrina duha.

Kroz osobnu golgotu koju je prošao u Domovinskom ratu, gospar Ivo Grbić postao je jednim od sinonima neslomljivog duha slobodnog Dubrovnika, odrazom prkosa i ponosa Grada u teškim vremenima „pogube ljucke naravi“.

Krunski pokazatelj golemog i raznovrsnog likovnog opusa Iva Grbića jest nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo koja mu je dodijeljena 2001. godine.

Uz službeni grb i zastavu Grada, koje je grafički oblikovao, u njegovom umjetničkog pečatu ostalo je još boje. Njene kapljice sjećat će nas na velikog dubrovačkog umjetnika i gospara čiji smo suvremenici bili.

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime izražavam Vam iskrenu sućut.

S poštovanjem,

Gradonačelnik

Mato Franković