Gordana Buljan Flander predstavila knjigu o suvremenom odgoju

Gordana Buljan Flander predstavila knjigu o suvremenom odgoju Gordana Buljan Flander predstavila knjigu o suvremenom odgoju

Grad Dubrovnik

Promocija knjige kliničke psihologinje i psihoterapeutkinje, ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordane Buljan Flander „Znanost i umjetnost odgoja – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje“ održana je u utorak navečer u dvorani Ivana Pavla II.

Gordana Buljan Flander je pojasnila da se odlučila na pisanje priručnika kako bi roditelji na jednom mjestu mogli pronaći odgovore na svakodnevne dileme s kojima se suočavaju u odgoju djece, od rođenja do adolescencije.

"Možda je najveće umijeće odgoja učiniti ravnotežu između prezaštićivanja djeteta i davanja autonomije djetetu. Zaista mislim da je odgoj i znanost i umjetnost, roditeljima je teško biti i umjetnik i znanstvenik. Tako da se nadam da će im ova knjiga pomoći u tome", izjavila je Buljan Flander.

Uz Buljan Flander o knjizi su govorili klinički psiholog i predsjednik Hrvatskog psihološkog društva Josip Lopižić, predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić te doktorandica ERF-a iz područja poremećaja u ponašanju djece, savjetnica Terapijskih vještina za rad s djecom te novinarka i dugogodišnja urednica emisije "Zdravi bili" HRT- a Silva Capurso, a nazočnima se obratio i gradonačelnik Mato Franković.

Knjiga "Znanost i umjetnost odgoja – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje" nastala kao plod dugogodišnjeg rada Gordane Buljan Flander i suradnika u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog Telefona.

Sadržajno prati roditeljstvo od same odluke na roditeljstvo do kraja adolescencije kroz 45 tema grupiranih u 11 cjelina: Temelji roditeljstva, Razvojne teme, Briga o malom djetetu, Odgojne teme, Dijete u vrtiću i školi, Emocionalni svijet djece, Dijete u odnosu s drugima, Svakodnevni život, Naša obitelj se mijenja, Teškoće na putu odrastanja i Kutak za mene.

Svi tekstovi donose suvremene znanstvene i stručne spoznaje te konkretne savjete i primjere iz prakse, uz popis korištene literature u kojoj čitatelji – roditelji, odgojitelji i stručnjaci koji rade s djecom, mogu nastaviti istraživati temu.

Lopižić o knjizi Buljan Flander