"Gospe Čarskog polja moli za nas!"

"Gospe Čarskog polja moli za nas!"

Niko Perić

"U Hramu Tvom te pozdravlja sav puk u jedan glas Gospe Čarskog polja moli za nas!" je molitva kojom se u Čari na otoku Korčuli svake godine 25. srpnja slavi Gospa Čarskog polja, čije je svetište iz 14. stoljeća jedno od najvećih u Hrvatskoj priznato i od Vatikana.

Legenda kaže kako se Gospa ukazala pastirici iz obitelji Tasovac na spomendan Sv. Jakova 25. srpnja u obližnjoj Čavića luci.

Pastirica je trčala u Čaru obavijestiti sumještane koji su joj se narugali. U tom trenutku su zazvonila crkvena zvona, a ubrzo su u Čavića Luci pronašli kip Gospe kojega su premjestili u crkvu. Preko noći kip je misteriozno nestao, pronašli su ga među trnjem usred Čarskog polja gdje je potom 1329. godine izgrađena crkvica u čast Gospi.
Od davnina pobožni puk otoka Korčule 25. srpnja hodočasti u Čaru zbog svetišta Gospe Čarskog polja, koje je i veliki blagdan Korčulanima u inozemstvu.

Uz euharistijsko slavlje, navečer svake godine Mjesni odbor organizira na mjesnom igralištu bogat kulturno – zabavni program, uz nastup mjesnog Viteškog udruženja „Kumpanija“, folklorna sekcija, glazba, klape, a gostuje i poneko poznato estradno ime.

Ove godine osim liturgijske svečanosti,najveće slavlje uz Dan mjesta Čare, zbog epidemioloških mjera se ne održavaju nikakve kulturno-zabavne manifestacije, napominje Marin Laus, predsjednik MO Čara i Viteškog udruženja Kumpanija. Nama kao mještanima i svim našim hodočasnicima ostaje jedino da svoje molitve uputimo našoj zaštitnici Gospi od Čarskog polja da nam pomogne, da nas ohrabri i očuva od bolesti,poruka je Marina Lausa.

Na svetkovinu je ujutro rano župnik don Stipo Miloš služio Svetu misu i blagoslovio barke u Čavića luci koje su doplovile iz susjednih uvala.

Nakon toga je upriličena svečana procesija kroz Čarsko polje sa kipom Gospe i Sveta misa u Svetištu Gospe od Čarskog polja, gdje je župnik don Stipo Miloš, pokazao na Čarsko polje i vinogorje koje sigurno čuva Gospa Čarskog polja u kojemu se uzgaja loza iz koje se dobiva čuveno bijelo vino Pošip.

Župnik je naputio hodočasnike da Gospi pristupaju s povjerenjem, jer ona čuje sve naše molitve, osjeća naše potrebe, i prenijeti ih svome sinu Isusu Kristu koji će ih kao posrednik između Boga i ljudi uslišati u skladu s Božjom voljom.